Sa Fondom za izbjegle planirana posjeta povratnicima u FBiH

Srna
Sa Fondom za izbjegle planirana posjeta povratnicima u FBiH

BANjALUKA - Predstavnici Republičkog sekretarijata za raseljena lice i migracije i Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu namjeravaju da posjete povratničke porodice u Federaciji BiH da bi se informisali o tome kako im se može pomoći.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Ljubo Ninković zahvalio je Srbiji za podršku i realizaciju konkretnih projekata u Republici Srpskoj i FBiH.

Povodom jučerašnjeg koordinacionog sastanka u Novom Sadu zajedničke komisije Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu i predstavnika Republičkog sekretarijata, Ninković je rekao da je cilj da se pomogne povratničkoj populaciji u FBiH i u Republici Srpskoj, svim ljudima kojima je ta vrsta pomoći neophodna.

Sastanak je održan s ciljem kreiranja akcionog plana za narednu godinu, a bilo je govora i o dosadašnjim dobrim praksama, kao i osmišljavanju budućih aktivnosti u djelovanju ove dvije institucije, navodi se u saopštenju Republičkog sekretarijata za raseljena lica.

Ninković je veče prije prisustvovao godišnjem susretu sa predstavnicima institucija, organizacija i udruženja iz Srbije i regiona.

Direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo rekao je da je glavni cilj za iduću godinu da bude organizovan jedan zajednički javni poziv.

- Cilj ovog poziva jeste ekonomsko jačanje Srba koji su nastanjeni u Federaciji, nabavka poljoprivredne mehanizacije, priključnih mašina, pokretanja proizvodnje i drugih djelatnosti - istakao je Ćutilo.

Saradnja ove dvije institucije traje od prošle godine, od potpisivanja Sporazuma o saradnji.

Tokom ove godine Fond je u nekoliko navrata posredstvom Sekretarijata pomagao srpskim povratničkim porodicama u FBiH u vidu donacije stočne hrane u Bosanskom Grahovu, Bosanskom Petrovcu, Glamoču i Livnu, paketa hrane i higijene u opštini Odžak, donacije za nastavak izgradnje crkvenog konaka u Gubinu kod Livna, kao i donacije etno-ansamblu iz Drvara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana