Radončić napustio mjesto predsjedavajućeg: Koordinacionim tijelom za zaštitu i spašavanje treba da rukovodi menadžer

Srna
Radončić napustio mjesto predsjedavajućeg: Koordinacionim tijelom za zaštitu i spašavanje treba da rukovodi menadžer

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić rekao je da od danas nije više na čelu Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje BiH jer je ovo tijelo završilo svoju stratešku ulogu i naveo da bi Savjet ministara trebalo da otvori podračune za inostrane i domaće donacije.

- Koordinaciono tijelo sad postaje jedna vrsta skladišta za razne pomoći i sada je faza da se ono prepusti menadžerima - rekao je Radončić i naveo da kao lider jedne stranke i ministar ne želi da ima kontakt sa humanitarnim radom jer to bolje znaju stručnjaci iz tog područja i ne želi da ima direktan dodir sa donacijama.

Radončić je rekao da su određene kontakt tačke između entitetskih kriznih štabova sa međunarodnim donatorima, te istakao da je završen posao da sutra Savjet ministara, ako to bude usvojeno, otvori podračun za inostrane i domaće donatore kojim će "isključivo raspolagati Savjet ministara".

- Savjet ministara će isključivo donositi odluke, a nikakav pojedinac. Time je, uz nekoliko važnih stvari sa kojima smo otišli prema Savjetu ministara, u strateškom smislu Koordinaciono tijelo završilo stratešku ulogu i ono sada postaje, figurativno rečeno, veliko skladište u koje će dolaziti humanitarna roba, razne medicinske potrepštine od kreveta, lijekova, respiratora, testova i svega toga. Sada je faza kada to tijelo treba prepustiti menadžerima - rekao je Radončić.

On je na konferenciji za novinare dodao da im treba dati uputstva da taj posao rade knjigovođe, računovođe i humanitarni operativci.

Radončić je istakao da Koordinaciono tijelo ima sva iskustva i koordinate kako da se ta pomoć dijeli, te podsjetio da je ranije na čelu Koordinacionog tijela bio zamjenik ministra bezbjednosti i da je on tu dužnost preuzeo na jedan mjesec.

Radončić je kazao da Ministarstvo bezbjednosti mora da nastavi sa svojim radom i da je pred njima dosta posla, te poručio da je sada vrijeme da se rasporede snage da bi bili svi efikasniji u borbi sa virusom korona.

- Mi smo, kao Koordinaciono tijelo, primjećujući nedostatke sa terena tražili od oba entiteta, odnosno njihovih kriznih štabova da nam dostave sve ono što je neophodno da bi se mogli nositi sa krizom. Sa svim potrebama smo upoznali donatore, sve ambasade. U ovom trenutku najvažnije je da znamo da se borimo protiv smrti i tu nema mjesta politici - poručio je Radončić.

Radončić je istakao da je i od nadležnih institucija na nižim nivoima traženo da dostave spiskove svega što im je potrebno u ovoj novonastaloj situaciji i da su sa tim detaljnim spiskom upoznati donatori i ambasade.

On je pozvao građane da poštuju naredbe kriznih štabova.

- Svi koji budu kršili naredbe moraju biti krivično gonjeni - istakao je Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana