Радончић напустио мјесто предсједавајућег: Координационим тијелом за заштиту и спашавање треба да руководи менаџер

Срна
Радончић напустио мјесто предсједавајућег: Координационим тијелом за заштиту и спашавање треба да руководи менаџер

САРАЈЕВО - Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић рекао је да од данас није више на челу Координационог тијела за заштиту и спашавање БиХ јер је ово тијело завршило своју стратешку улогу и навео да би Савјет министара требало да отвори подрачуне за иностране и домаће донације.

- Координационо тијело сад постаје једна врста складишта за разне помоћи и сада је фаза да се оно препусти менаџерима - рекао је Радончић и навео да као лидер једне странке и министар не жели да има контакт са хуманитарним радом јер то боље знају стручњаци из тог подручја и не жели да има директан додир са донацијама.

Радончић је рекао да су одређене контакт тачке између ентитетских кризних штабова са међународним донаторима, те истакао да је завршен посао да сутра Савјет министара, ако то буде усвојено, отвори подрачун за иностране и домаће донаторе којим ће "искључиво располагати Савјет министара".

- Савјет министара ће искључиво доносити одлуке, а никакав појединац. Тиме је, уз неколико важних ствари са којима смо отишли према Савјету министара, у стратешком смислу Координационо тијело завршило стратешку улогу и оно сада постаје, фигуративно речено, велико складиште у које ће долазити хуманитарна роба, разне медицинске потрепштине од кревета, лијекова, респиратора, тестова и свега тога. Сада је фаза када то тијело треба препустити менаџерима - рекао је Радончић.

Он је на конференцији за новинаре додао да им треба дати упутства да тај посао раде књиговође, рачуновође и хуманитарни оперативци.

Радончић је истакао да Координационо тијело има сва искуства и координате како да се та помоћ дијели, те подсјетио да је раније на челу Координационог тијела био замјеник министра безбједности и да је он ту дужност преузео на један мјесец.

Радончић је казао да Министарство безбједности мора да настави са својим радом и да је пред њима доста посла, те поручио да је сада вријеме да се распореде снаге да би били сви ефикаснији у борби са вирусом корона.

- Ми смо, као Координационо тијело, примјећујући недостатке са терена тражили од оба ентитета, односно њихових кризних штабова да нам доставе све оно што је неопходно да би се могли носити са кризом. Са свим потребама смо упознали донаторе, све амбасаде. У овом тренутку најважније је да знамо да се боримо против смрти и ту нема мјеста политици - поручио је Радончић.

Радончић је истакао да је и од надлежних институција на нижим нивоима тражено да доставе спискове свега што им је потребно у овој новонасталој ситуацији и да су са тим детаљним списком упознати донатори и амбасаде.

Он је позвао грађане да поштују наредбе кризних штабова.

- Сви који буду кршили наредбе морају бити кривично гоњени - истакао је Радончић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана