Puzigaća: U "Oluji" izvršen genocid nad Srbima u Krajini

Srna
Puzigaća: U "Oluji" izvršen genocid nad Srbima u Krajini

BANjALUKA - Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da je u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" u Krajini 1995. godine počinjen genocid i etničko čišćenje Srba sa vjekovnih ognjišta, za koji najveću odgovornost snosi međunarodna zajednica.

"Za izbjegle Srbe iz Hrvatske krajnje je neprihvatljivo da ni 25 godina nakon žOlujež niko u Hrvatskoj, nakon oslobađanja Ante Gotovine u Haškom tribunalu po komandnoj odgovornosti, nije odgovarao za zločine nad Srbima u Kninskoj krajini", rekao je Puzigaća Srni.

Puzigaća je naglasio da vlasti u Hrvatskoj ni danas, nakon četvrt vijeka poslije "Oluje", ne žele da riješe statusna prava izbjeglih Srba iz Hrvatske, koja se odnose na povrat imovine, stanarskih, radnih i penzionih prava.

On je mišljenja da bi Rusija i Srbija u Savjetu bezbjednosti UN konačno trebalo da pokrenu rješavanje statusa srpskog naroda u Hrvatskoj.

"Srbima se moraju vratiti sva nasilno oduzeta prava, počev od statusa konstitutivnog naroda u Hrvatskoj, do prava na političku autonomiju", zaključio je Puzigaća.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine, "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana