Пузигаћа: У "Олуји" извршен геноцид над Србима у Крајини

Срна
Пузигаћа: У "Олуји" извршен геноцид над Србима у Крајини

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да је у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја" у Крајини 1995. године почињен геноцид и етничко чишћење Срба са вјековних огњишта, за који највећу одговорност сноси међународна заједница.

"За избјегле Србе из Хрватске крајње је неприхватљиво да ни 25 година након жОлујеж нико у Хрватској, након ослобађања Анте Готовине у Хашком трибуналу по командној одговорности, није одговарао за злочине над Србима у Книнској крајини", рекао је Пузигаћа Срни.

Пузигаћа је нагласио да власти у Хрватској ни данас, након четврт вијека послије "Олује", не желе да ријеше статусна права избјеглих Срба из Хрватске, која се односе на поврат имовине, станарских, радних и пензионих права.

Он је мишљења да би Русија и Србија у Савјету безбједности УН коначно требало да покрену рјешавање статуса српског народа у Хрватској.

"Србима се морају вратити сва насилно одузета права, почев од статуса конститутивног народа у Хрватској, до права на политичку аутономију", закључио је Пузигаћа.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године, "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана