Puna skladišta čekaju bolja vremena

Danijela Bajić
Puna skladišta čekaju bolja vremena

BANjALUKA - Radnici šumskih gazdinstava u Srpskoj u prvom kvartalu ove godine radili su punom parom što se, nažalost, nije prelilo i na drvoprerađivačku industruju, koja uprkos dostupnoj sirovini i dalje tapka u mjestu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvodnja šumskih sortimenata u Srpskoj u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period lani bila je veća 36,5 odsto.

- U Srpskoj je od januara do kraja marta ove godine proizvedeno ukupno 475.413 metara kubnih raznih šumskih sortimenata. Najviše je proizvedeno trupaca i to 174.453 metra kubna od četinarskog i 84.136 metara kubnih od lišćarskog drveta - stoji u izvještaju zavoda.

Podaci pokazuju da su, između ostalog, proizvedena i 131.373 metra kubna ogrevnog drveta od lišćara, te 53.055 metara kubna četinarskog drveta pogodnog za celulozu, hemijsku preradu, drvene ploče.

- U prvom kvartalu ove godine prodato je 392.605 metara kubna raznih šumskih sortimenata što je za 32,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a najzastupljeniji su bili trupci - navedeno je u izvještaju.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Igor Andrić istakao je za “Glas Srpske” da je povećanje proizvodnje posljedica povoljnih vremenskih uslova za radove u šumarstvu za razliku od prošle godine.

- U prvom kvartalu ove godine je ostvareno znatno povećanje proizvodnje i prodaje u šumarstvu u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period lani. Ovaj skok bi bio mnogo veći da situacija na inostranom tržištu, kome su okrenuti brojni domaći drvoprerađivači, i dalje nije teška - kazao je Andrić.

Dodao je da su šumske sortimente u prvom kvartalu nabavljali oni drvoprerađivači koji su u mogućnosti, kako bi stvorili zalihe repromaterijala.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo istakao je da je situacija na tržištu i dalje jako teška, te da kada ima kupaca, nema trupaca i obrnuto.

- Cijene naših proizvoda ne prestaju da padaju, prilagođavamo se željama kupaca, a sve kako bismo ih zadržali. Šta će biti dalje, teško je prognozirati. Borimo se kako znamo i umijemo - kazao je Partalo.

Prema njegovim riječima, ove, a vjerovatne i naredne godine ne bi trebalo biti značajnijih promjena na tržištu.

- Proizvođači iz Ukrajine, Kine, Turske, Rumunije i drugih zemalja svoje proizvode plasiraju po dosta nižim cijenama u Evropi gdje se ionako manje kupuje - kazao je Partalo.

Utakmica

Tržišnu utakmicu će, prema riječima Darka Partala, preživjeti samo onaj ko bude dovoljno uporan i sposoban.

-  Konkretno moja firma izrađuje i prodaje skuplje proizvode, odnosno luksuzne podove za zahtjevnije kupce. Mi nismo ugroženi, za razliku od kompanija koje u ponudi imaju jeftinije proizvode, kojima su velika konkurencija Ukrajinci, Kinezi, Rumuni i Turci - naglasio je Partalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana