Пуна складишта чекају боља времена

Данијела Бајић
Пуна складишта чекају боља времена

БАЊАЛУКА - Радници шумских газдинстава у Српској у првом кварталу ове године радили су пуном паром што се, нажалост, није прелило и на дрвопрерађивачку индуструју, која упркос доступној сировини и даље тапка у мјесту.

Према подацима Републичког завода за статистику, производња шумских сортимената у Српској у првом кварталу ове године у односу на исти период лани била је већа 36,5 одсто.

- У Српској је од јануара до краја марта ове године произведено укупно 475.413 метара кубних разних шумских сортимената. Највише је произведено трупаца и то 174.453 метра кубна од четинарског и 84.136 метара кубних од лишћарског дрвета - стоји у извјештају завода.

Подаци показују да су, између осталог, произведена и 131.373 метра кубна огревног дрвета од лишћара, те 53.055 метара кубна четинарског дрвета погодног за целулозу, хемијску прераду, дрвене плоче.

- У првом кварталу ове године продато је 392.605 метара кубна разних шумских сортимената што је за 32,2 одсто више него у истом периоду прошле године, а најзаступљенији су били трупци - наведено је у извјештају.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Игор Андрић истакао је за “Глас Српске” да је повећање производње посљедица повољних временских услова за радове у шумарству за разлику од прошле године.

- У првом кварталу ове године је остварено знатно повећање производње и продаје у шумарству у првом кварталу ове године у односу на исти период лани. Овај скок би био много већи да ситуација на иностраном тржишту, коме су окренути бројни домаћи дрвопрерађивачи, и даље није тешка - казао је Андрић.

Додао је да су шумске сортименте у првом кварталу набављали они дрвопрерађивачи који су у могућности, како би створили залихе репроматеријала.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало истакао је да је ситуација на тржишту и даље јако тешка, те да када има купаца, нема трупаца и обрнуто.

- Цијене наших производа не престају да падају, прилагођавамо се жељама купаца, а све како бисмо их задржали. Шта ће бити даље, тешко је прогнозирати. Боримо се како знамо и умијемо - казао је Партало.

Према његовим ријечима, ове, а вјероватне и наредне године не би требало бити значајнијих промјена на тржишту.

- Произвођачи из Украјине, Кине, Турске, Румуније и других земаља своје производе пласирају по доста нижим цијенама у Европи гдје се ионако мање купује - казао је Партало.

Утакмица

Тржишну утакмицу ће, према ријечима Дарка Партала, преживјети само онај ко буде довољно упоран и способан.

-  Конкретно моја фирма израђује и продаје скупље производе, односно луксузне подове за захтјевније купце. Ми нисмо угрожени, за разлику од компанија које у понуди имају јефтиније производе, којима су велика конкуренција Украјинци, Кинези, Румуни и Турци - нагласио је Партало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана