Prva sjednica Komisije za saradnju skupština: Srbija za očuvanje Srpske i jačanje specijalnih odnosa

Srna
Prva sjednica Komisije za saradnju skupština: Srbija za očuvanje Srpske i jačanje specijalnih odnosa

BEOGRAD - Strateško opredjeljenje Srbije jeste očuvanje Republike Srpske i razvijanje međusobnih specijalnih paralelnih odnosa, uz uvažavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, izjavila je predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković.

Gojkovićeva je danas na prvom zasjedanju Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske istakla da Srbija nastavlja da bude privržena svojim obavezama iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Želim da još jednom potvrdim puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštovanja države BiH i dva entiteta sa svim njihovim nadležnostima, kao i poštovanje principa dogovora tri konstitutivna naroda, apsolutno principijelno i nepromenjivo bez ikakvog ometanja - rekla je Gojkovićeva.

Ona je rekla i da je u direktnom interesu i Srbije i Republike Srpske i svih u regionu da se saradnjom i dijalogom suprotstave konfliktima, predrasudama, i "dvostrukim aršinima", te opasnostima poput fundamentalizma i ekstremizma.

Gojkovićeva je ukazala i na simboličnu dimenziju sastanka
koji se održava u danu kada će u Beogradu biti obilježeno 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

Podsjetivši na istorijska stradanja srpskog naroda i njegovu borbu za slobodu, ona je ukazala na neophodnost jedinstva srpskog naroda.
- Kao što su naši ciljevi i interesi nerazdvojivi tako su i izazovi ponekad veoma teški... i jedinstvo naroda je za nas uslov, ne samo napretka, nego i uslov život - rekla je ona.
Gojkovićeva je najavila da će Srbija i ubuduće podržavati izgradnju puteva, škola i vrtića u Republici Srpskoj, ukazavši da je Beograd opredijeljen za jačanje trgovinskih, ekonomski i infrastrukturnih veza u regionu.

Ona je zahvalila Republici Srpskoj za podršku teritorijalnom integritetu Srbije o pitanju Kosova i Metohije.

- Srbija nastavlja sa procesom evrointegracija... i izaražavamo punu spremnost za saradnju sa Republikom Srpskom povodom ovog pitanja - rekla je Gojkovićeva.

Ona je naglasila značaj zajedničkih aktivnosti u čuvanju sjećanja na srpske žrtve, kao i na suprotstavljanju pokušajima revizije i falsifikovanja istorije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je Komisija za saradnju narodnih skupština Srpske i Srbije najviši i najsveobuhvatniji oblik institucionalne saradnje koja je formirana u skladu sa potpisanim Memorandumom.

- Od svih vas očekujemo maksimalnu posvećenost temama koje su nam zajedničke, koje nas spajaju, te otvorenost prema svim pitanjima koja budu aktuelizovana. Zbog toga vas molim da, osim referisanja šta je to do sada urađeno, definišete neke nove teme, da otvorite nova polja i sadržaje, forme i mehanizme intenzivnije saradnje. To se, između ostalog i očekuje od ove sjednice- istakao je Čubrilović u uvodnom obraćanju na prvoj sjednici Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srpske i Narodne skupštine Srbije u Beogradu.

Čubrilović je rekao da parlament Srpske ima više potpisanih protokola, memoranduma i izjava o saradnji sa većim brojem državnih, pokrajinskih i regionalnih parlamenata, kao i sporazume o saradnji skupštinskih radnih tijela: odbora, komisija i skupštinskih službi. On je istakao da Narodna skupština Srpske ima i niz sporazuma potpisanih sa međunarodnim organizacijama, kao što je, na primjer OEBS i druge.

- Saradnja između Narodne skupštine Republike Srpske i Narodne skupštine Srbije za nas je najvažniji i najkonkretniji oblik saradnje koji smo do sada ostvarili. Današnja sjednica je prva koju ova komisija održava nakon što je potpisan Memorandum, 2018. godine. Postoji više razloga zbog kojih tek danas imamo sastanak Komisije - rekao je Čubrilović.

On je naglasio da je današnja sjednica Komisije dobra prilika da se još jednom definiše šta su najvažnije zajedničke teme, kako ih artikulisati, da se razmijene iskustva, unaprijedi saradnja i na taj način se da konkretan doprinos ostvarivanju mogućnosti koje pruža Sporazum o specijalnim paralelnim vezama između Republike Srpske i Srbije, uvijek uz naglašeni stav Srbije da je Dejtonski mirovni sporazum osnov za sve.

Čubrilović je istakao da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i ne želi da se miješa u unutarašnje odnose, pritome gajeći posebne odnose i posebne simpatije prema Republici Srpskoj, što mnogo znači Republici Srpskoj.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koja danas u Beogradu učestvuje na prvom zasjedanju Komisije za saradnju dva parlamenta, prisustvuje sjednici Skupštine Srbije, na poziv predsjednika Maje Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana