Прва сједница Комисије за сарадњу скупштина: Србија за очување Српске и јачање специјалних односа

Срна
Прва сједница Комисије за сарадњу скупштина: Србија за очување Српске и јачање специјалних односа

БЕОГРАД - Стратешко опредјељење Србије јесте очување Републике Српске и развијање међусобних специјалних паралелних односа, уз уважавања територијалног интегритета и суверенитета БиХ, у складу са Дејтонским споразумом, изјавила је предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић.

Гојковићева је данас на првом засједању Комисије за сарадњу Скупштине Србије и Народне скупштине Републике Српске истакла да Србија наставља да буде привржена својим обавезама из Дејтонског мировног споразума.

- Желим да још једном потврдим пуно поштовање Дејтонског споразума, поштовања државе БиХ и два ентитета са свим њиховим надлежностима, као и поштовање принципа договора три конститутивна народа, апсолутно принципијелно и непромењиво без икаквог ометања - рекла је Гојковићева.

Она је рекла и да је у директном интересу и Србије и Републике Српске и свих у региону да се сарадњом и дијалогом супротставе конфликтима, предрасудама, и "двоструким аршинима", те опасностима попут фундаментализма и екстремизма.

Гојковићева је указала и на симболичну димензију састанка
који се одржава у дану када ће у Београду бити обиљежено 28 година од доношења првог Устава Републике Српске.

Подсјетивши на историјска страдања српског народа и његову борбу за слободу, она је указала на неопходност јединства српског народа.
- Као што су наши циљеви и интереси нераздвојиви тако су и изазови понекад веома тешки... и јединство народа је за нас услов, не само напретка, него и услов живот - рекла је она.
Гојковићева је најавила да ће Србија и убудуће подржавати изградњу путева, школа и вртића у Републици Српској, указавши да је Београд опредијељен за јачање трговинских, економски и инфраструктурних веза у региону.

Она је захвалила Републици Српској за подршку територијалном интегритету Србије о питању Косова и Метохије.

- Србија наставља са процесом евроинтеграција... и изаражавамо пуну спремност за сарадњу са Републиком Српском поводом овог питања - рекла је Гојковићева.

Она је нагласила значај заједничких активности у чувању сјећања на српске жртве, као и на супротстављању покушајима ревизије и фалсификовања историје.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је Комисија за сарадњу народних скупштина Српске и Србије највиши и најсвеобухватнији облик институционалне сарадње која је формирана у складу са потписаним Меморандумом.

- Од свих вас очекујемо максималну посвећеност темама које су нам заједничке, које нас спајају, те отвореност према свим питањима која буду актуелизована. Због тога вас молим да, осим реферисања шта је то до сада урађено, дефинишете неке нове теме, да отворите нова поља и садржаје, форме и механизме интензивније сарадње. То се, између осталог и очекује од ове сједнице- истакао је Чубриловић у уводном обраћању на првој сједници Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Српске и Народне скупштине Србије у Београду.

Чубриловић је рекао да парламент Српске има више потписаних протокола, меморандума и изјава о сарадњи са већим бројем државних, покрајинских и регионалних парламената, као и споразуме о сарадњи скупштинских радних тијела: одбора, комисија и скупштинских служби. Он је истакао да Народна скупштина Српске има и низ споразума потписаних са међународним организацијама, као што је, на примјер ОЕБС и друге.

- Сарадња између Народне скупштине Републике Српске и Народне скупштине Србије за нас је најважнији и најконкретнији облик сарадње који смо до сада остварили. Данашња сједница је прва коју ова комисија одржава након што је потписан Меморандум, 2018. године. Постоји више разлога због којих тек данас имамо састанак Комисије - рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да је данашња сједница Комисије добра прилика да се још једном дефинише шта су најважније заједничке теме, како их артикулисати, да се размијене искуства, унаприједи сарадња и на тај начин се да конкретан допринос остваривању могућности које пружа Споразум о специјалним паралелним везама између Републике Српске и Србије, увијек уз наглашени став Србије да је Дејтонски мировни споразум основ за све.

Чубриловић је истакао да Србија поштује Дејтонски мировни споразум и не жели да се мијеша у унутарашње односе, притоме гајећи посебне односе и посебне симпатије према Републици Српској, што много значи Републици Српској.

Делегација Народне скупштине Републике Српске, која данас у Београду учествује на првом засједању Комисије за сарадњу два парламента, присуствује сједници Скупштине Србије, на позив предсједника Маје Гојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана