Prijem u Sarajevu povodom Šmitovog stupanja na dužnost

G.S.
Prijem u Sarajevu povodom Šmitovog stupanja na dužnost

SARAJEVO – Prijem povodom stupanja na dužnost novoimenovanog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita održan je večeras u Sarajevu u Atriju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Osim Šmitovog prethodnika Velentina Incka, prisustvovali su domaći i međunarodni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, kao i kulturnog života, vladinog i nevladinog sektora.

Šmit je između ostalog poručio da dolazi kao prijatelj građana BiH, a da novu dužnost preuzima riješen da pomogne ljudima, naročito onima koji žele ostati u Bosni i Hercegovini i izgraditi ovu zemlju.

“Sve dok 70 odsto mladih ljudi želi napustiti zemlju, dok nacionalistički interesi imaju prednost nad opštim dobrom, ima još puno toga što treba ovdje uraditi. Za vas, za mene i za sve oni koji u ovoj zemlji imaju odgovornost, bez obzira da li vrše javnu funkciju ili druge. Ono što je ovoj zemlji potrebno je jednostavno - stabilnost, sigurnost, vladavina prava i funkcionalna država. BiH mora biti vraćena na političku agendu međunarodne zajednice i Evropske unije”, neke su od poruka novoimenovanog visokog predstavnika.

Najavio je angažman s ciljem da Bosna i Hercegovina postane jaka i stabilna zemlja na čvrstom putu ka Evropskoj uniji, što je zadatak kojem treba da su posvećeni i drugi činioci.

 Šmitov prethodnik Valentin Incko je izjavio da je danas obilježena promjena na čelu Kancelarije visokog predstavnika u BiH, ali da je kontinuitet neupitan.

Za novoimenovanog kolegu, kojem je poželio puni uspjeh, rekao je da ima iskustvo i znanje za nadogradnju onoga što je u Bosni i Hercegovini već postignuto.

U tom kontekstu je Incko naveo da ova zemlja ima institucije i resurse, a prvenstveno ljude, kako bi postigla puno bolju budućnost od sadašnjosti.

Kristijan Šmit došao je u Bosnu i Hercegovinu 30. jula. Prvo je posjetio Mostar, a dan kasnije i Sarajevo gdje se susreo s gradonačelnicom Benjaminom Karić i američkim ambasadorom Erikom Nelsonom.

Od danas je i zvanično novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nakon što je od Valentina Incka simbolično preuzeo zbirku svih akata Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana