Пријем у Сарајеву поводом Шмитовог ступања на дужност

Г.С.
Пријем у Сарајеву поводом Шмитовог ступања на дужност

САРАЈЕВО – Пријем поводом ступања на дужност новоименованог високог представника у Босни и Херцеговини Кристијана Шмита одржан је вечерас у Сарајеву у Атрију Земаљског музеја Босне и Херцеговине.

Осим Шмитовог претходника Велентина Инцка, присуствовали су домаћи и међународни званичници, представници дипломатског кора у Босни и Херцеговини, као и културног живота, владиног и невладиног сектора.

Шмит је између осталог поручио да долази као пријатељ грађана БиХ, а да нову дужност преузима ријешен да помогне људима, нарочито онима који желе остати у Босни и Херцеговини и изградити ову земљу.

“Све док 70 одсто младих људи жели напустити земљу, док националистички интереси имају предност над општим добром, има још пуно тога што треба овдје урадити. За вас, за мене и за све они који у овој земљи имају одговорност, без обзира да ли врше јавну функцију или друге. Оно што је овој земљи потребно је једноставно - стабилност, сигурност, владавина права и функционална држава. БиХ мора бити враћена на политичку агенду међународне заједнице и Европске уније”, неке су од порука новоименованог високог представника.

Најавио је ангажман с циљем да Босна и Херцеговина постане јака и стабилна земља на чврстом путу ка Европској унији, што је задатак којем треба да су посвећени и други чиниоци.

 Шмитов претходник Валентин Инцко је изјавио да је данас обиљежена промјена на челу Канцеларије високог представника у БиХ, али да је континуитет неупитан.

За новоименованог колегу, којем је пожелио пуни успјех, рекао је да има искуство и знање за надоградњу онога што је у Босни и Херцеговини већ постигнуто.

У том контексту је Инцко навео да ова земља има институције и ресурсе, а првенствено људе, како би постигла пуно бољу будућност од садашњости.

Кристијан Шмит дошао је у Босну и Херцеговину 30. јула. Прво је посјетио Мостар, а дан касније и Сарајево гдје се сусрео с градоначелницом Бењамином Карић и америчким амбасадором Ериком Нелсоном.

Од данас је и званично новоименовани високи представник у Босни и Херцеговини након што је од Валентина Инцка симболично преузео збирку свих аката Канцеларије високог представника (ОХР).

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана