Poreska uprava prinudno naplaćuje zaostale obaveze od Doboja, Broda i Sokoca

Danijela Bajić
Poreska uprava prinudno naplaćuje zaostale obaveze od Doboja, Broda i Sokoca

BANjALUKA - Zbog neizmirenih obaveza za poreze i doprinose Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je postupke prinudne naplate od lokalnih zajednica Doboj, Brod i Sokolac, koje dugovanja pravdaju padom prihoda i rastom troškova.

Iz Poreske uprave RS ističu da je propisano da se postupak prinudne naplate poreskih obaveza po službenoj dužnosti pokreće istekom roka za plaćanje prijavljenih poreskih obaveza ili istekom roka za plaćanje iz izvršnog rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić istakao je za " Glas Srpske" da su dugovanja nastala zbog pada prihoda u ovoj lokalnoj zajednici.

- Globalni problemi su uticali na pad prihoda u proteklih godinu dana. S jedne strane, zakonskim rješenjima su neki prihodi ukinuti, kao što su određene komunalne i administrativne takse i slično. S druge strane, porasla su izdvajanja za, između ostalog, socijalnu zaštitu na mjesečnom nivou. Mi smo jedna od rijetkih opština koje plaćaju prevoz osnovcima, a i taj trošak je porastao u posljednje dvije godine. Sve to je dovelo do problema u finansiranju - rekao je Vidić.

Dodao je da je riječ o kašnjenju isplate obaveza za pet mjeseci.

- Zbog dugovanja za poreze i doprinose odustajemo od svega onog što ne moramo da plaćamo, jer svaki priliv ide za otplatu duga. Proces prinudne naplate je jedan od načina na koji Srpska pokušava da ispliva iz svojih finansijskih problema - tvrdi Vidić koji nije želio da otkriva o kojem iznosu dugovanja se radi.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica kazao je da je ova lokalna zajednica ušla u reprogram kad je u pitanju otplata duga za obaveze i doprinose.

- Jedan nalog od 145.000 maraka smo već uplatili. U zastoju smo sa plaćanjem obaveza u posljednje dvije godine. Do gomilanja dugovanja doveo je, između ostalog, veći broj zaposlenih, a tu je i veliki dio važnih projekata koje je opština morala da sufinansira kako bi došlo do njihove realizacije - kazao je Bjelica i dodao da je ukupan dug za obaveze oko milion KM.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući stezanju kaiša uspjeli su da urade veliki posao za opštinu, koja je, između ostalog, otkupila i jedno preduzeće u stečaju te učestvovala i u rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže.

- Da nemamo razumijevanje Vlade RS, davno bih zaključao opštinu - kazao je Bjelica.

Razloge finansijskih problema u Doboju do zaključenja ovog broja "Glas Srpske" nismo uspjeli da saznamo, jer se gradonačelnik Boris Jerinić nije javljao na telefonske pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana