Пореска управа принудно наплаћује заостале обавезе од Добоја, Брода и Сокоца

Данијела Бајић
Пореска управа принудно наплаћује заостале обавезе од Добоја, Брода и Сокоца

БАЊАЛУКА - Због неизмирених обавеза за порезе и доприносе Пореска управа Републике Српске покренула је поступке принудне наплате од локалних заједница Добој, Брод и Соколац, које дуговања правдају падом прихода и растом трошкова.

Из Пореске управе РС истичу да је прописано да се поступак принудне наплате пореских обавеза по службеној дужности покреће истеком рока за плаћање пријављених пореских обавеза или истеком рока за плаћање из извршног рјешења о утврђивању пореских обавеза.

Начелник општине Брод Зоран Видић истакао је за " Глас Српске" да су дуговања настала због пада прихода у овој локалној заједници.

- Глобални проблеми су утицали на пад прихода у протеклих годину дана. С једне стране, законским рјешењима су неки приходи укинути, као што су одређене комуналне и административне таксе и слично. С друге стране, порасла су издвајања за, између осталог, социјалну заштиту на мјесечном нивоу. Ми смо једна од ријетких општина које плаћају превоз основцима, а и тај трошак је порастао у посљедње двије године. Све то је довело до проблема у финансирању - рекао је Видић.

Додао је да је ријеч о кашњењу исплате обавеза за пет мјесеци.

- Због дуговања за порезе и доприносе одустајемо од свега оног што не морамо да плаћамо, јер сваки прилив иде за отплату дуга. Процес принудне наплате је један од начина на који Српска покушава да исплива из својих финансијских проблема - тврди Видић који није желио да открива о којем износу дуговања се ради.

Начелник Сокоца Милован Бјелица казао је да је ова локална заједница ушла у репрограм кад је у питању отплата дуга за обавезе и доприносе.

- Један налог од 145.000 марака смо већ уплатили. У застоју смо са плаћањем обавеза у посљедње двије године. До гомилања дуговања довео је, између осталог, већи број запослених, а ту је и велики дио важних пројеката које је општина морала да суфинансира како би дошло до њихове реализације - казао је Бјелица и додао да је укупан дуг за обавезе око милион КМ.

Према његовим ријечима, захваљујући стезању каиша успјели су да ураде велики посао за општину, која је, између осталог, откупила и једно предузеће у стечају те учествовала и у реконструкцији водоводне и канализационе мреже.

- Да немамо разумијевање Владе РС, давно бих закључао општину - казао је Бјелица.

Разлоге финансијских проблема у Добоју до закључења овог броја "Глас Српске" нисмо успјели да сазнамо, јер се градоначелник Борис Јеринић није јављао на телефонске позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана