Pomoć iz budžeta vakcina za recesiju

Veljko Zeljković
Pomoć iz budžeta vakcina za recesiju

BANjALUKA - Inflacija u svijetu, pa i u BiH obara rekorde, a ekonomisti upozoravaju da će, ukoliko se nešto odmah ne uradi na njenom “obuzdavanju”, nastaviti sa rastom, što bi na kraju moglo dovesti do recesije, odnosno pada privrednih aktivnosti u BiH.

S obzirom na to da Centralna banka BiH zbog karensi borda i vezanosti marke za “evro sidro” nije u mogućnosti da kroz fiskalne mjere utiče na visinu inflacije, stručnjaci ističu da je jedan od načina da se ona obuzda kroz povećanje plata i penzija, ali i kroz razne vrste direktnih novčanih pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva. 

- Vjerujem da će inflacija u Evropi nastaviti da raste, kako zbog prekomjernog štampanja novca tokom pandemije, tako i zbog situacije u Ukrajini i zapadnih sankcija Rusiji. Ona se prelila i na BiH. Zbog toga nije nerealno da tokom naredne godine i kod nas dođe do recesije, jer će se novcem, zbog rasta cijena, moći kupiti znatno manje robe, što će se odraziti na smanjenje potrošnje i pada privrednih aktivnosti - istakao je za “Glas Srpske” ekonomista Miloš Grujić.

Smatra i da se kroz “zamrzavanje” cijena od strane države ne mogu postići pozitivni rezultati u borbi sa inflacijom, a čemu su oni stariji bili svjedoci u nekom ranijem periodu “vladavine” Milke Planinc.

Misli i da za povećanje plata i penzija ima dovoljno prostora, pogotovo ako se pogleda ovogodišnje punjenje budžeta.

- Na taj način bismo održali potrošnju. Najava Vlade Srpske da bi mladi u ovoj godini mogli dobiti u dva navrata po 100 maraka nije nimalo loše rješenje. Prisjetimo se samo kako su kritikovali predsjednika Srbije zbog novčane pomoći penzionerima, da bi se na kraju pokazalo kako je to bio odličan potez, te će se o tom vjerovatno pisati i stručne knjige - kaže Grujić.    

Napominje da u čitavoj ovoj priči ne treba zaboraviti ni na realni sektor, koji je motor svake države, a kojem treba stvoriti uslove da može voditi ravnopravnu borbu na domaćem tržištu.

- Naravno, trebalo bi smanjiti i određene poreze i namete. Sve ostalo je politički populizam - poručio je Grujić. 

Stručnjaci podvlače da se ne smije zaobići ni privreda, a jedan od načina kako povećati plate radnika u realnom sektoru je da teret povećanja na sebe preuzme država.

Ekonomista Marko Đogo navodi da bi domaće vlasti trebalo da se ugledaju na Srbiju i ono što ona radi kako bi suzbila inflaciju i sačuvala sektor privrede. 

- Ono što su tamo vlasti uradile, možda nije iz udžbenika, ali pokazalo se kao dobro. Oni čak planiraju povećati cijenu rada u realnom sektoru na teret svog budžeta, a ne poslodavaca. To možda neće u potpunosti obuzdati inflaciju, ali će sigurno spriječiti eventualnu recesiju i povećati konkurentnost privrede u ovako teškim i neizvjesnim globalnim vremenima - kaže Đogo, dodajući da Srbija u posljednje vrijeme svojim fiskalnim i ekonomskim mjerama drži lekcije čitavom regionu. 

Vlada Srpske nedavno je donijela odluku da novčano sa 100 maraka pomogne penzionerima, borcima i mladima od 18 do 30 godina. Iz budžeta će za ovu namjenu biti izdvojeno oko 50 miliona maraka. Usvajanjem rebalansa budžeta  biće obezbijeđeno i skoro 160 miliona maraka, što će omogućiti isplatu za deset odsto uvećanih plata, penzija, socijalnih i boračkih davanja. Registracija mladih za naknadu od 100 KM počinje od 5. jula, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je najavio da će mladima u septembru ove godine biti isplaćeno dodatnih 100 maraka pomoći.

Austrija

Vlada Austrije donijela je odluku da svojim građanima pomogne zbog sve veće inflacije tako što će svi oni koji imaju niska primanja ili su nezaposleni dobiti po 300 evra jednokratne pomoći, a potom će svi stanovnici dobiti po 500 evra. Biće uplaćeno i po 250 evra za svako dijete. Ukupan paket pomoći težak je šest milijardi evra. Osim toga, do 2026. planirane su i poreske olakšice u iznosu od 22 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana