Помоћ из буџета вакцина за рецесију

Вељко Зељковић
Помоћ из буџета вакцина за рецесију

БАЊАЛУКА - Инфлација у свијету, па и у БиХ обара рекорде, а економисти упозоравају да ће, уколико се нешто одмах не уради на њеном “обуздавању”, наставити са растом, што би на крају могло довести до рецесије, односно пада привредних активности у БиХ.

С обзиром на то да Централна банка БиХ због каренси борда и везаности марке за “евро сидро” није у могућности да кроз фискалне мјере утиче на висину инфлације, стручњаци истичу да је један од начина да се она обузда кроз повећање плата и пензија, али и кроз разне врсте директних новчаних помоћи најугроженијим категоријама становништва. 

- Вјерујем да ће инфлација у Европи наставити да расте, како због прекомјерног штампања новца током пандемије, тако и због ситуације у Украјини и западних санкција Русији. Она се прелила и на БиХ. Због тога није нереално да током наредне године и код нас дође до рецесије, јер ће се новцем, због раста цијена, моћи купити знатно мање робе, што ће се одразити на смањење потрошње и пада привредних активности - истакао је за “Глас Српске” економиста Милош Грујић.

Сматра и да се кроз “замрзавање” цијена од стране државе не могу постићи позитивни резултати у борби са инфлацијом, а чему су они старији били свједоци у неком ранијем периоду “владавине” Милке Планинц.

Мисли и да за повећање плата и пензија има довољно простора, поготово ако се погледа овогодишње пуњење буџета.

- На тај начин бисмо одржали потрошњу. Најава Владе Српске да би млади у овој години могли добити у два наврата по 100 марака није нимало лоше рјешење. Присјетимо се само како су критиковали предсједника Србије због новчане помоћи пензионерима, да би се на крају показало како је то био одличан потез, те ће се о том вјероватно писати и стручне књиге - каже Грујић.    

Напомиње да у читавој овој причи не треба заборавити ни на реални сектор, који је мотор сваке државе, а којем треба створити услове да може водити равноправну борбу на домаћем тржишту.

- Наравно, требало би смањити и одређене порезе и намете. Све остало је политички популизам - поручио је Грујић. 

Стручњаци подвлаче да се не смије заобићи ни привреда, а један од начина како повећати плате радника у реалном сектору је да терет повећања на себе преузме држава.

Економиста Марко Ђого наводи да би домаће власти требало да се угледају на Србију и оно што она ради како би сузбила инфлацију и сачувала сектор привреде. 

- Оно што су тамо власти урадиле, можда није из уџбеника, али показало се као добро. Они чак планирају повећати цијену рада у реалном сектору на терет свог буџета, а не послодаваца. То можда неће у потпуности обуздати инфлацију, али ће сигурно спријечити евентуалну рецесију и повећати конкурентност привреде у овако тешким и неизвјесним глобалним временима - каже Ђого, додајући да Србија у посљедње вријеме својим фискалним и економским мјерама држи лекције читавом региону. 

Влада Српске недавно је донијела одлуку да новчано са 100 марака помогне пензионерима, борцима и младима од 18 до 30 година. Из буџета ће за ову намјену бити издвојено око 50 милиона марака. Усвајањем ребаланса буџета  биће обезбијеђено и скоро 160 милиона марака, што ће омогућити исплату за десет одсто увећаних плата, пензија, социјалних и борачких давања. Регистрација младих за накнаду од 100 КМ почиње од 5. јула, а српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик јуче је најавио да ће младима у септембру ове године бити исплаћено додатних 100 марака помоћи.

Аустрија

Влада Аустрије донијела је одлуку да својим грађанима помогне због све веће инфлације тако што ће сви они који имају ниска примања или су незапослени добити по 300 евра једнократне помоћи, а потом ће сви становници добити по 500 евра. Биће уплаћено и по 250 евра за свако дијете. Укупан пакет помоћи тежак је шест милијарди евра. Осим тога, до 2026. планиране су и пореске олакшице у износу од 22 милијарде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана