Položeni vijenci na spomenik poginulim pripadnicima ViPVO-a

Srna
Foto: RTRS

BANjALUKA- Na aerodromu Mahovljani u Banjaluci položeni su vijenci na spomenik za 61 poginulog pripadnika Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane /ViPVO/ Vojske Republike Srpske.

Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srpske, izaslanik predsjednika Republike, članovi porodica poginulih pripadnika i bivši pripadnici ViPVO, delegacije Trećeg pješadijaskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, organizacija priosteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, zvanice iz javnog, političkog i društvenog života, kao i lokalnih zajednica.

Polaganju vijenaca prethodio je parastos za 61 poginulog pripadnika /ViPVO/.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je  da su Vojska Republike Srpske i njeno ratno Vazduhoplovstvo i Protivvazdušna odbrana /ViPVO/ časno obavljali sve zadatke i odbranili Republiku Srpsku i da je zahvalan svima koji su učestvovali u formiranju VRS.

"Ne smijemo zaboraviti one koji su dali živote za odbranu vjekovnih ognjišta, a bila mi je čast da budem na ovom aerodromu s elitom Vojske Republike Srpske", rekao je Dodik u Mahovljanima, na obilježavanju 30 godina od formiranja ViPVO.

Dodik je istakao da je Republika Srpska stvorena i odbranjena u nemogućim okolnostima, ali je ukazao i da su danas suočeni sa izazovima i da brane Republiku Srpsku, jer smo svoji na svome.

On je naglasio da je sinonim za slobodu Republika Srpska. "Počeli smo te 1992. godine stvarati nezavisnu državu. Zato ne želimo i ne damo da nam se u BiH oduzimaju nadležnosti zagarantovane Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Dodik novinarima.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da neće kalkulisati u odbrani Republike Srpske jer je, kako je ocijenio, ona zavjet.

Nekedašnji general ViPVO Božo Novak rekao je da je na današnji dan ViPVO izdao prvi borbeni zadatak. "Nismo bili agresori, nego smo branili vjekovna ognjišta", istakao je Novak.

On je podsjetio da su piloti aviona tokom rata izvršili 1.357 borbenih naleta, dok su helikopterske jedinice imale više od 5.000 letova.

Doprinos ViPVO u odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske bio je ogroman.

Prema obavještajnim podacima iz komande NATO-a u Briselu i pisanju lista "Vašington post", ViPVO je tokom NATO agresije na Republiku Srpsku ukupno uništio 32 letjelice NATO /aviona i helikoptera/, od kojih su neki pali u more ili na teritoriju zemalja u okruženju.

ViPVO poseban doprinos su dali u Operaciji Vojske Republike Srpske "Koridor", operaciji "Kiseonik" ili "12 beba", kao i neprijateljskim operacijama "Una-95" i "Sana-95".

Avijacijske jedinice ViPVO su tokom rata 1992-1995. izvršile 1.357 borbenih letova - sa 933 časa naleta, a helikopterske jedinice su izvele 516 borbenih letova i uništile 432 neprijateljska cilja, te više od 6.000 letova pri kojima su prevezle 11.522 lica, od kojih više od 80 odsto ranjenika sa prvih linija sukoba, kao i 924 tone različitog tereta.

U toku rata, iz ViPVO poginulo je 57 pripadnika, od kojih 29 vojnika i 28 starješina, a za još četiri pripadnika ovog vida Vojske Republike Srpske još se ništa ne zna.

Vazduhoplovci sa ponosom ističu da su se sve jedinice i borci ViPVO tokom rata u BiH potpuno pridržavali odredaba međunarodnog ratnog prava i da nijedan pripadnik vida ViPVO nije optužen pred Haškim tribunalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana