Положени вијенци на споменик погинулим припадницима ВиПВО-а

Срна
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА- На аеродрому Маховљани у Бањалуци положени су вијенци на споменик за 61 погинулог припадника Ваздухопловства и Противваздушне одбране /ВиПВО/ Војске Републике Српске.

Вијенце су положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Српске, изасланик предсједника Републике, чланови породица погинулих припадника и бивши припадници ВиПВО, делегације Трећег пјешадијаског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација приостеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, званице из јавног, политичког и друштвеног живота, као и локалних заједница.

Полагању вијенаца претходио је парастос за 61 погинулог припадника /ВиПВО/.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је  да су Војска Републике Српске и њено ратно Ваздухопловство и Противваздушна одбрана /ВиПВО/ часно обављали све задатке и одбранили Републику Српску и да је захвалан свима који су учествовали у формирању ВРС.

"Не смијемо заборавити оне који су дали животе за одбрану вјековних огњишта, а била ми је част да будем на овом аеродрому с елитом Војске Републике Српске", рекао је Додик у Маховљанима, на обиљежавању 30 година од формирања ВиПВО.

Додик је истакао да је Република Српска створена и одбрањена у немогућим околностима, али је указао и да су данас суочени са изазовима и да бране Републику Српску, јер смо своји на своме.

Он је нагласио да је синоним за слободу Република Српска. "Почели смо те 1992. године стварати независну државу. Зато не желимо и не дамо да нам се у БиХ одузимају надлежности загарантоване Дејтонским мировним споразумом", рекао је Додик новинарима.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да неће калкулисати у одбрани Републике Српске јер је, како је оцијенио, она завјет.

Некедашњи генерал ВиПВО Божо Новак рекао је да је на данашњи дан ВиПВО издао први борбени задатак. "Нисмо били агресори, него смо бранили вјековна огњишта", истакао је Новак.

Он је подсјетио да су пилоти авиона током рата извршили 1.357 борбених налета, док су хеликоптерске јединице имале више од 5.000 летова.

Допринос ВиПВО у одбрани српског народа и стварању Републике Српске био је огроман.

Према обавјештајним подацима из команде НАТО-а у Бриселу и писању листа "Вашингтон пост", ВиПВО је током НАТО агресије на Републику Српску укупно уништио 32 летјелице НАТО /авиона и хеликоптера/, од којих су неки пали у море или на територију земаља у окружењу.

ВиПВО посебан допринос су дали у Операцији Војске Републике Српске "Коридор", операцији "Кисеоник" или "12 беба", као и непријатељским операцијама "Уна-95" и "Сана-95".

Авијацијске јединице ВиПВО су током рата 1992-1995. извршиле 1.357 борбених летова - са 933 часа налета, а хеликоптерске јединице су извеле 516 борбених летова и уништиле 432 непријатељска циља, те више од 6.000 летова при којима су превезле 11.522 лица, од којих више од 80 одсто рањеника са првих линија сукоба, као и 924 тоне различитог терета.

У току рата, из ВиПВО погинуло је 57 припадника, од којих 29 војника и 28 старјешина, а за још четири припадника овог вида Војске Републике Српске још се ништа не зна.

Ваздухопловци са поносом истичу да су се све јединице и борци ВиПВО током рата у БиХ потпуно придржавали одредаба међународног ратног права и да ниједан припадник вида ВиПВО није оптужен пред Хашким трибуналом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана