Petković: Srpsku ne može ukinuti ni Komšić ni bilo ko drugi

Srna
Petković: Srpsku ne može ukinuti ni Komšić ni bilo ko drugi

BANjALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković izjavio je za Srnu da Republiku Srpsku ne može ukinuti ni Željko Komšić ni bilo ko drugi budući da je subjektivitet i pravni poredak Republike Srpske priznat Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Reagujući na pozive člana Predsjedništva BiH Željka Komšića upućene međunarodnoj zajednici s ciljem nametanja zakona o negiranju genocida, ali i zakona o posebnom statusu Srebrenice, Petković je naveo da Komšić želi nametnuti kolektivnu odgovornost srpskom narodu za zločine počinjene u Srebrenici.

"Komšić želi da Srbe označi genocidnim, ali i sve njene institucije, te Republiku Srpsku, što je potpuno pogrešno. Onaj ko poziva na nametanje nekih zakonskih rješenja u jednoj demokratskoj zemlji sigurno ne želi dobro toj zemlji", rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, zna se šta je to parlamentarna procedura i na koji način se mogu uputiti određena zakonska rješenja.

"Zakoni u BiH će biti onakvi kakav bude bio stav parlamentarne većine bilo to u Republici Srpskoj ili u BiH", istakao je Petković.

Petković je naveo da nije dobro da u 2021. godini bilo koji političar poziva na takvu vrstu pravnog nasilja u BiH, jer to samo može proizvesti negativne posljedice za BiH, a samim tim i za sve njene građane.

Siguran je, kaže, da takvi zakoni i takve odluke nikada neće biti doneseni u BiH.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica objavili su "nalaze svog istraživačkog projekta" pod nazivom Transkripti genocida, u kojima su detalji "rasprava i odluka Skupštine srpskog naroda u BiH, potonje Narodne skupštine Srpske od 1991. do 1996. godine".

Komšić je tim povodom naveo da su članovi Narodne skupštine "bili podrška genocidu i donosili zakone i odluke koje su bile smjernica politikama i djelovanju tadašnjim predvodnicima Srpske Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću".

On je pozvao na okupljanje i određivanje u vezi sa nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, kao zakonom koji će omogućiti poseban status Srebrenica i zakonskim okvirom o, kako je naveo, lustraciji kojim će onemogućiti onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava, genocidu i ratnim zločinima da obavljaju javne funkcije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana