Петковић: Српску не може укинути ни Комшић ни било ко други

Срна
Петковић: Српску не може укинути ни Комшић ни било ко други

БАЊАЛУКА - Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић изјавио је за Срну да Републику Српску не може укинути ни Жељко Комшић ни било ко други будући да је субјективитет и правни поредак Републике Српске признат Дејтонским мировним споразумом.

Реагујући на позиве члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића упућене међународној заједници с циљем наметања закона о негирању геноцида, али и закона о посебном статусу Сребренице, Петковић је навео да Комшић жели наметнути колективну одговорност српском народу за злочине почињене у Сребреници.

"Комшић жели да Србе означи геноцидним, али и све њене институције, те Републику Српску, што је потпуно погрешно. Онај ко позива на наметање неких законских рјешења у једној демократској земљи сигурно не жели добро тој земљи", рекао је Петковић.

Према његовим ријечима, зна се шта је то парламентарна процедура и на који начин се могу упутити одређена законска рјешења.

"Закони у БиХ ће бити онакви какав буде био став парламентарне већине било то у Републици Српској или у БиХ", истакао је Петковић.

Петковић је навео да није добро да у 2021. години било који политичар позива на такву врсту правног насиља у БиХ, јер то само може произвести негативне посљедице за БиХ, а самим тим и за све њене грађане.

Сигуран је, каже, да такви закони и такве одлуке никада неће бити донесени у БиХ.

Из Меморијалног центра Сребреница објавили су "налазе свог истраживачког пројекта" под називом Транскрипти геноцида, у којима су детаљи "расправа и одлука Скупштине српског народа у БиХ, потоње Народне скупштине Српске од 1991. до 1996. године".

Комшић је тим поводом навео да су чланови Народне скупштине "били подршка геноциду и доносили законе и одлуке које су биле смјерница политикама и дјеловању тадашњим предводницима Српске Радовану Караџићу и Ратку Младићу".

Он је позвао на окупљање и одређивање у вези са наметањем закона о забрани негирања геноцида у БиХ, као законом који ће омогућити посебан статус Сребреница и законским оквиром о, како је навео, лустрацији којим ће онемогућити онима који су учествовали у доношењу одлука о кршењу људских права, геноциду и ратним злочинима да обављају јавне функције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана