Peskov: Širenje Alijanse na istok - pitanje života i smrti za Moskvu

Tanjug, Srna
Peskov: Širenje Alijanse na istok - pitanje života i smrti za Moskvu

MOSKVA - Bezbjednost Rusije je dovedena u pitanje zbog nastavka širenja NATO-a na istok, zbog čega su garancije bezbjednosti koje traži Moskva od životnog značaja, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Proširenje NATO na Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju pitanje života i smrti Rusije – kazao je.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO, koje uključuju garancije bezbednosti, odnosno neširenje NATO dalje na istok i nerazmeštanje raketa srednjeg i dugog dometa.

Ti dokumenti su dostavljeni SAD i NATO.

Zapad optužuje Rusiju da namerava da izvrši invaziju na Ukrajinu, a Moskva kategorički odbacuje te tvrdnje.

-Tokom posljednje dvije decenije, čak i duže, metodično su nas obmanjivali, zbog čega smo došli u situaciju kada je naša bezbjednost ugrožena. Nalazimo se pod prijetnjom daljeg širenja i političke i vojne infrastrukture NATO-a prema našim granicama - rekao je Peskov za televiziju „Rusija 1“.

On ističe da je riječ o širenju NATO-a na države kao što je Ukrajina, a vjerovatno i na druge države koje su bile dio Sovjetskog Saveza.

-To je već za nas pitanje života i smrti -rekao je Peskov.

On je naveo da da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin na konferenciji za novinare 23. decembra govorio emotivno o bezbjednosnim garancijama.

-Svaki put kada predsjednik govori o nacionalnim interesima zemlje, o bezbjednosti zemlje, uvijek je emotivan, ali to njegove formulacije ne čini ništa manje sadržajnim - rekao je Peskov

On je za TV Rusija-1 rekao da Putin kalkuliše kao pravi šahista i da u takvim stvarima čovek mora da ima, verovatno, sposobnosti veće čak i od velemajstora, prenosi RIA Novosti.

 -Vladimir Putin misli ne na jedan ili dva koraka unapred, kada je reč o pitanjima ruske bezbednosti, već kao pravi šahista proračunava svaki potez - izjavio je Peskov.

Peskov je dodao da su reči Putina o zaštiti nacionalne bezbednosti tokom nedavne godišnje konferencije za novinare bile emotivne, jer Zapad, kako je istakao, poslednjih decenija sistematski obmanjuje Rusiju.

-Svaki put kada predsednik govori o nacionalnim interesima zemlje, o bezbjednosti zemlje, on je uvek emotivan, ali njegove formulacije zbog toga nisu manje iscrpne - rekao je Peskov.

On je naglasio da će pregovori o bezbjednosnim garancijama u Ženevi koji su zakazani za januar pokazati da li su SAD zaista spremne da daju suštinski odgovor na ovu temu.

Peskov je izrazio suzdržani optimizam po pitanju rezultata razgovora, prenosi „Sputnjik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana