Песков: Ширење Алијансе на исток - питање живота и смрти за Москву

Taнјуг, Срна
Песков: Ширење Алијансе на исток - питање живота и смрти за Москву

МОСКВА - Безбједност Русије је доведена у питање због наставка ширења НАТО-а на исток, због чега су гаранције безбједности које тражи Москва од животног значаја, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-Проширење НАТО на Украјину, Грузију и Молдавију питање живота и смрти Русије – казао је.

Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са САД и НАТО, које укључују гаранције безбедности, односно неширење НАТО даље на исток и неразмештање ракета средњег и дугог домета.

Ти документи су достављени САД и НАТО.

Запад оптужује Русију да намерава да изврши инвазију на Украјину, а Москва категорички одбацује те тврдње.

-Током посљедње двије деценије, чак и дуже, методично су нас обмањивали, због чега смо дошли у ситуацију када је наша безбједност угрожена. Налазимо се под пријетњом даљег ширења и политичке и војне инфраструктуре НАТО-а према нашим границама - рекао је Песков за телевизију „Русија 1“.

Он истиче да је ријеч о ширењу НАТО-а на државе као што је Украјина, а вјероватно и на друге државе које су биле дио Совјетског Савеза.

-То је већ за нас питање живота и смрти -рекао је Песков.

Он је навео да да је предсједник Руске Федерације Владимир Путин на конференцији за новинаре 23. децембра говорио емотивно о безбједносним гаранцијама.

-Сваки пут када предсједник говори о националним интересима земље, о безбједности земље, увијек је емотиван, али то његове формулације не чини ништа мање садржајним - рекао је Песков

Он је за ТВ Русија-1 рекао да Путин калкулише као прави шахиста и да у таквим стварима човек мора да има, вероватно, способности веће чак и од велемајстора, преноси РИА Новости.

 -Владимир Путин мисли не на један или два корака унапред, када је реч о питањима руске безбедности, већ као прави шахиста прорачунава сваки потез - изјавио је Песков.

Песков је додао да су речи Путина о заштити националне безбедности током недавне годишње конференције за новинаре биле емотивне, јер Запад, како је истакао, последњих деценија систематски обмањује Русију.

-Сваки пут када председник говори о националним интересима земље, о безбjедности земље, он је увек емотиван, али његове формулације због тога нису мање исцрпне - рекао је Песков.

Он је нагласио да ће преговори о безбједносним гаранцијама у Женеви који су заказани за јануар показати да ли су САД заиста спремне да дају суштински одговор на ову тему.

Песков је изразио суздржани оптимизам по питању резултата разговора, преноси „Спутњик“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана