Otkrivamo detalje akcije “Pero”: Lažne diplome naplaćivali i po 25.000 maraka

Darko Momić
Otkrivamo detalje akcije “Pero”: Lažne diplome naplaćivali i po 25.000 maraka

BIHAĆ - Lažna fakultetska diploma koju su izdavali Visoka međunarodna škola i Centar za obrazovanje odraslih “Vita plus” iz Cazina koštala je od 15.000 do 25.000 maraka, srednjoškolske su se plaćale od 5.000 do 10.000 KM, a najjeftinije su bile diplome osnovne škole, za koje su “osnovci” morali da izdvoje od 1.000 do 1.400 KM, otkriveno je tokom istrage u predmetu “Pero”, u okviru koje je juče pretreseno 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva i uhapšeno 20 osoba.

Prema tvrdnjama izvora našeg lista, odlično upućenog u istragu koja je trajala pet mjeseci, tokom istrage korištene su posebne istražne radnje i prikriveni istražioci, koji su imali ključnu ulogu u raskrinkavanju ove organizovane kriminalne grupe.

- Prikriveni istražioci su pod studentskom maskom pratili sve što su radili osumnjičeni. Jedan od njih je za svega mjesec dana završio ekonomski fakultet, a diplomu je dobio uoči samog hapšenja. Diplome srednje škole dobiju se za svega desetak dana - objašnjava naš izvor.

Portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Luka Miladinović juče je precizirao da su pripadnici SIPA u okviru akcije kodnog naziva “Pero” pretresli 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva i uhapsili 20 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, primanje dara i drugih oblika koristi, poreska utaja i pranje novca.

- Nakon kriminalističke obrade koju su izvršili policijski službenici SIPA u prostorijama MUP-a Unsko-sanskog kantona, 11 lica lišenih slobode predato je nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje. SIPA je u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, u okviru ovog predmeta izdala pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica - rekao je Miladinović.

Portparol Kantonalnog tužilaštva USK Irena Marjanović-Čavkić potvrdila je da je svih 20 uhapšenih kriminalistički obrađeno i da je njih 11 predato ovom tužilaštvu.

- Nakon što budu ispitani biće odlučeno da li će se Kantonalnom sudu u Bihaću podnositi prijedlog za određivanje pritvora. Preostalih devet u cijelosti su sarađivali sa tužilaštvom i u ovoj fazi istrage priznali izvršenje djela koja im se stavljaju na teret te su nakon ispitivanja pušteni na slobodu, s obzirom na to da u ovom trenutku ne postoje zakonski razlozi za određivanje mjere pritvora prema njima - rekla je Čavkićeva.

U akciji je uhapšen nekadašnji generalni sekretar A-SDA i vlasnik navedenih obrazovnih ustanova Admir Hadžipašić i njegova supruga Amina, zatim njene sestre Ismeta Kovačević i Nermina Civić, potom dekan Visoke međunarodne škole Senad Haurdić i direktor Centra za obrazovanje odraslih Suljo Suljić, kao i Hadžipašićev ortak iz Istočnog Sarajeva Goran Lalović.

Pritvor za inspektore

Tužilaštvo BiH tražiće određivanje pritvora za službenike SIPA Predraga Mrđu i Božu Purkovića, koji su uhapšeni prije dva dana zbog sumnje da su nezakonito otkrivali podatke u vezi sa akcijom “Pero”.

- Oni su osumnjičeni da su zloupotrijebili službeni položaj te nezakonito davali na uvid podatke prikupljene tokom posebnih istražnih radnji. Pritvor će biti zatražen zbog opasnosti da bi mogli uticati na svjedoke - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana