Откривамо детаље акције “Перо”: Лажне дипломе наплаћивали и по 25.000 марака

Дарко Момић
Откривамо детаље акције “Перо”: Лажне дипломе наплаћивали и по 25.000 марака

БИХАЋ - Лажна факултетска диплома коју су издавали Висока међународна школа и Центар за образовање одраслих “Вита плус” из Цазина коштала је од 15.000 до 25.000 марака, средњошколске су се плаћале од 5.000 до 10.000 КМ, а најјефтиније су биле дипломе основне школе, за које су “основци” морали да издвоје од 1.000 до 1.400 КМ, откривено је током истраге у предмету “Перо”, у оквиру које је јуче претресено 12 локација на подручју Бихаћа, Цазина, Сарајева, Зенице, Високог, Тузле и Источног Сарајева и ухапшено 20 особа.

Према тврдњама извора нашег листа, одлично упућеног у истрагу која је трајала пет мјесеци, током истраге кориштене су посебне истражне радње и прикривени истражиоци, који су имали кључну улогу у раскринкавању ове организоване криминалне групе.

- Прикривени истражиоци су под студентском маском пратили све што су радили осумњичени. Један од њих је за свега мјесец дана завршио економски факултет, а диплому је добио уочи самог хапшења. Дипломе средње школе добију се за свега десетак дана - објашњава наш извор.

Портпарол Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Лука Миладиновић јуче је прецизирао да су припадници СИПА у оквиру акције кодног назива “Перо” претресли 12 локација на подручју Бихаћа, Цазина, Сарајева, Зенице, Високог, Тузле и Источног Сарајева и ухапсили 20 лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима злоупотреба службеног положаја и овлашћења, примање дара и других облика користи, пореска утаја и прање новца.

- Након криминалистичке обраде коју су извршили полицијски службеници СИПА у просторијама МУП-а Унско-санског кантона, 11 лица лишених слободе предато је надлежном тужилаштву на даље поступање. СИПА је у складу са одредбама Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, у оквиру овог предмета издала пет налога за привремену обуставу располагања новчаним средствима у укупном износу од 1.078.234,44 КМ на девет рачуна који су отворени у пет банака на име три физичка и три правна лица - рекао је Миладиновић.

Портпарол Кантоналног тужилаштва УСК Ирена Марјановић-Чавкић потврдила је да је свих 20 ухапшених криминалистички обрађено и да је њих 11 предато овом тужилаштву.

- Након што буду испитани биће одлучено да ли ће се Кантоналном суду у Бихаћу подносити приједлог за одређивање притвора. Преосталих девет у цијелости су сарађивали са тужилаштвом и у овој фази истраге признали извршење дјела која им се стављају на терет те су након испитивања пуштени на слободу, с обзиром на то да у овом тренутку не постоје законски разлози за одређивање мјере притвора према њима - рекла је Чавкићева.

У акцији је ухапшен некадашњи генерални секретар А-СДА и власник наведених образовних установа Адмир Хаџипашић и његова супруга Амина, затим њене сестре Исмета Ковачевић и Нермина Цивић, потом декан Високе међународне школе Сенад Хаурдић и директор Центра за образовање одраслих Суљо Суљић, као и Хаџипашићев ортак из Источног Сарајева Горан Лаловић.

Притвор за инспекторе

Тужилаштво БиХ тражиће одређивање притвора за службенике СИПА Предрага Мрђу и Божу Пурковића, који су ухапшени прије два дана због сумње да су незаконито откривали податке у вези са акцијом “Перо”.

- Они су осумњичени да су злоупотријебили службени положај те незаконито давали на увид податке прикупљене током посебних истражних радњи. Притвор ће бити затражен због опасности да би могли утицати на свједоке - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана