Novac za sprovođenje Regionalnog programa zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih ponovo problem, moguće probijanje rokova

Vedrana Kulaga
Novac za sprovođenje Regionalnog programa zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih ponovo problem, moguće probijanje rokova

BANjALUKA, SARAJEVO - Iako je od početka sprovođenja Regionalnog programa zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica do sada sagrađeno i obnovljeno nekoliko stotina kuća i stanova u BiH, posljednje procjene ukazuju na to da zacrtani posao, u punom obimu, možda neće biti okončan do kraja juna 2022. godine.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije s ciljem pravljenja novog krova nad glavom za oko 74.000 izbjeglih i raseljenih lica. Plan je da u BiH bude obezbijeđeno stambeno zbrinjavanje za 5.400 porodica ili 14.000 osoba, a Skupština donatora je do sada odobrila svih šet potprojekata koje je podnijela BiH za gradnju i obnovu kuća i stanova.

Iz zajedničkog fonda je za implementaciju potprojekata za BiH obezbijeđeno 124,5 miliona KM, uz vlastiti doprinos BiH od 15 odsto, odnosno 22 miliona, te je ukupna vrijednost potprojekata 146,5 miliona.

U okviru odobrenih potprojekta biće obezbijeđeno 3.200 od 5.400 planiranih stambenih rješenja za oko 10.000 od planiranih 14.000 osoba. Prema broju stambenih rješenja na taj način ostvaruje se 60 odsto ciljeva predviđenih okvirnim sporazumom, a prema broju osoba koje će biti stambeno zbrinute ostvaruje se iznad 70 odsto ciljeva.

U nacrtu izvještaja o sprovođenju sporazuma između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim programom za stambeno zbrinjavanje, koji je pripremilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kao krovna organizacija u ovom projektu, navedeno je da u realizaciju projekta i dalje ima problema.

- Ključni izazov su ograničeni kapaciteti jedinica za implementaciju i s tim u vezi rizik da projekat neće moći blagovremeno biti sproveden u roku koji je produžen do kraja juna 2022. godine. U veoma kompleksnom sistemu BiH poseban izazov predstavlja obezbjeđenje nacionalne kontribucije iz budžeta na različitim nivoima vlasti. Do sada je osigurana kontribucija oko 15 odsto od ugovorene - istaknuto je u izvještaju.

Ostatak još nije pokriven, odnosno potrebno je obezbijediti još okvirno 16,5 miliona KM

Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nije stigao stav iz Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije o navodima iz izvještaja.

U programu učestvuju gotovo sve opštine i gradovi u BiH, a u toku maja u Srpskoj je podijeljeno više od 70 ključeva korisnicima koji su dobili novi, trajni smještaj. Odluka o produženju Regionalnog programa do kraja juna 2022. godine je donesena na sjednici Upravnog odbora programa u Parizu lani u novembru, kada su i obezbijeđena dodatna 2,3 miliona evra za zemlje koje učestvuju u programu. One su obavezne da i dalje finansijski doprinose projektu, kao i dodatno angažuju u svim fazama, od izbora projektanta, sprovođenja tenderskih procedura, građevinskih projekta i nadzora na izvođenju.

Konferencija

Donatorska konferencija za regionalni program održana je još u aprilu 2012. godine u Sarajevu. Prikupljeno je oko 300 miliona evra, što je oko 60 odsto novca potrebnog za stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbjeglica u sve četiri zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana