Новац за спровођење Регионалног програма збрињавања избјеглих и расељених поново проблем, могуће пробијање рокова

Ведрана Кулага
Новац за спровођење Регионалног програма збрињавања избјеглих и расељених поново проблем, могуће пробијање рокова

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Иако је од почетка спровођења Регионалног програма збрињавања избјеглих и расељених лица до сада саграђено и обновљено неколико стотина кућа и станова у БиХ, посљедње процјене указују на то да зацртани посао, у пуном обиму, можда неће бити окончан до краја јуна 2022. године.

Регионални стамбени програм је заједничка иницијатива БиХ, Црне Горе, Хрватске и Србије с циљем прављења новог крова над главом за око 74.000 избјеглих и расељених лица. План је да у БиХ буде обезбијеђено стамбено збрињавање за 5.400 породица или 14.000 особа, а Скупштина донатора је до сада одобрила свих шет потпројеката које је поднијела БиХ за градњу и обнову кућа и станова.

Из заједничког фонда је за имплементацију потпројеката за БиХ обезбијеђено 124,5 милиона КМ, уз властити допринос БиХ од 15 одсто, односно 22 милиона, те је укупна вриједност потпројеката 146,5 милиона.

У оквиру одобрених потпројекта биће обезбијеђено 3.200 од 5.400 планираних стамбених рјешења за око 10.000 од планираних 14.000 особа. Према броју стамбених рјешења на тај начин остварује се 60 одсто циљева предвиђених оквирним споразумом, а према броју особа које ће бити стамбено збринуте остварује се изнад 70 одсто циљева.

У нацрту извјештаја о спровођењу споразума између Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези са Регионалним програмом за стамбено збрињавање, који је припремило Министарство за људска права и избјеглице, као кровна организација у овом пројекту, наведено је да у реализацију пројекта и даље има проблема.

- Кључни изазов су ограничени капацитети јединица за имплементацију и с тим у вези ризик да пројекат неће моћи благовремено бити спроведен у року који је продужен до краја јуна 2022. године. У веома комплексном систему БиХ посебан изазов представља обезбјеђење националне контрибуције из буџета на различитим нивоима власти. До сада је осигурана контрибуција око 15 одсто од уговорене - истакнуто је у извјештају.

Остатак још није покривен, односно потребно је обезбиједити још оквирно 16,5 милиона КМ

До закључења овог броја “Гласа Српске” није стигао став из Републичког секретаријата за расељена лица и миграције о наводима из извјештаја.

У програму учествују готово све општине и градови у БиХ, а у току маја у Српској је подијељено више од 70 кључева корисницима који су добили нови, трајни смјештај. Одлука о продужењу Регионалног програма до краја јуна 2022. године је донесена на сједници Управног одбора програма у Паризу лани у новембру, када су и обезбијеђена додатна 2,3 милиона евра за земље које учествују у програму. Оне су обавезне да и даље финансијски доприносе пројекту, као и додатно ангажују у свим фазама, од избора пројектанта, спровођења тендерских процедура, грађевинских пројекта и надзора на извођењу.

Конференција

Донаторска конференција за регионални програм одржана је још у априлу 2012. године у Сарајеву. Прикупљено је око 300 милиона евра, што је око 60 одсто новца потребног за стамбено збрињавање најугроженијих избјеглица у све четири земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана