Mandati šireg rukovodstva Instituta za nestala lica BiH konačno na dnevnom redu: Promjene kreću iz Nadzornog odbora

Vedrana Kulaga Simić
Mandati šireg rukovodstva Instituta za nestala lica BiH konačno na dnevnom redu: Promjene kreću iz Nadzornog odbora

SARAJEVO - U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH konačno su počeli razgovori o imenovanju novih članova Instituta za nestala lica BiH, s obzirom na to da su nekima mandati istekli prije desetak godina, a promjena bi moglo biti i na drugim pozicijama, saznaje “Glas Srpske”.

Savjet ministara je, uz saglasnost Međunarodne komisije za nestale, kao drugog suosnivača Instituta, 2016. godine formirao Privremeni upravni odbor što, prema mnogim ocjenama, nije praksa zbog čega postoji rizik u pogledu odluka koje proizlaze iz rada tog tijela i usporenog reagovanja na bitna pitanja. Situaciju, posebno s pravne strane, dodatno komplikuje to da je članovima Nadzornog odbora Instituta mandat istekao krajem 2010. U posljednjem revizorskom izvještaju za 2019. je podvučeno da je Kolegijum direktora uputio urgenciju prema Savjetu ministara BiH i Međunarodnoj komisiji za nestala lica (ICPM) u vezi sa tim. Nakon toga je Institut u avgustu 2019. obaviješten da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo da hitno pokrene proceduru izbora članova Nadzornog odbora.    

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica Nikola Perišić potvrdio je za “Glas” da su pokrenute određene aktivnosti kako bi se riješilo pitanje mandata u Nadzornom odboru, posebno jer je član iz reda srpskog naroda preminuo početkom godine. Ponovio je da su mandati članova Nadzornog odbora počeli gotovo sa početkom rada Instituta, još 2008. godine, a nikada nisu ponovo birani.

- Prema Statutu i Poslovniku o radu Nadzornog odbora Instituta ne mogu sada da rade punopravno rade jer odluke donose konsenzusom koje se tiču nadzora nad radom Upravnog odbora i Kolegijuma direktora. Uputili smo suosnivačima, odnosno Savjetu ministara i ICMP-u dopis o novonastaloj situaciji i tražili od njih da rješavaju to pitanje. Imam informaciju da se u Ministarstvu radi na tome i da će uslijediti popunjavanje pozicije iz reda srpskog naroda, a zatim bi trebalo da uslijedi i raspisivanje konkursa - istakao je Perišić.

Konstitutivna sjednica novog saziva Savjetodavnog odbora Instituta, u kojem je šest članova u ime udruženja porodica nestalih iz tri naroda, je održana krajem marta.  

Republika Srpska još potražuje oko 1.600 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj još nalaze posmrtni ostaci oko 600 ekshumiranih neidentifikovanih lica. Iz Srpske godinama upozoravaju da je proces traženja nestalih Srba u zastoju nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, te da bi traženje nestalih do sada bilo gotovo završeno da je proces ostao u nadležnosti entitetskih komisija. Uz to, od kraja prošle godine predstavnici porodica nestalih iz Srpske zahtijevaju da član Kolegijuma direktora Amor Mašović ode u penziju jer je napunio 65 godina, ali mu mandat, kako je utvrdila inspekcija, ističe sredinom septembra. O ovim pitanju, prema nezvaničnim podacima, još su u toku određene procedure.

Reorganizacija

Posljednji pokušaj reorganizacije Instituta za nestala lica zaustavljen je prije nekoliko godina neposredno pred postizanja dogovora koji je, kako tvrde iz Srpske, bio izvjestan, ali je prvo izigran od strane predstavnika iz FBiH, a potom i sa nivoa BiH. Najvažnija je, kako su isticali članovi radne grupe iz RS, entitetska zastupljenost, odnosno da članovi Upravnog odbora Instituta i Kolegijuma direktora budu birani iz RS i FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana