Kojić: Kandidatura Žiška politički pritisak na pravosuđe u slučaju "Dobrovoljačka"

Milijana Latinović
Kojić: Kandidatura Žiška politički pritisak na pravosuđe u slučaju "Dobrovoljačka"

BANjALUKA - Kandidatura jednog od optuženih u slučaju "Dobrovoljačka" Mahira Žiška za člana Predsjedništva BiH šalje negativne poruke uoči početka procesa na koji se čekalo toliko godina i može se smatrati jednom vrstom političkog pritiska na pravosuđe u ovom predmetu.

Rekao je to "Glasu Srpske" direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske Milorad Kojić, dodavši da optužnica Žiška ne spriječava da bude kandidat.

- Smatram da neko ko je optužen, posebno poslije toliko godina i opstrukcija u istrazi, kao kandidat za člana Predsjedništva BiH može da utiče na sam tok sudskog procesa – rekao je Kojić.

Naglasio je da to dodatno stvara traumu porodicama žrtava.

- Zamislite da neko prođe na mjesto člana Predsjedništva BiH sa biografijom koja asocira na zločin, a i sama optužnica to kaže - rekao je Kojić.

Žiško, jedan od desetorice optuženih u slučaju "Dobrovoljačka", a inače  vođa pokreta "Ilirska zora", za banjaluka.net je potvrdio da će biti nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH. On je kazao da optužnicu smatra "napakovanom" od strane onih koji se boje njegove kandidature.

Žiško se u optužnici tereti da kao sekretar Biroa za istraživanje ratnih zločina na čijem čelu se nalazio Nusert Šišić Dedo, nije spriječio zločin u Dobrovoljačkoj. On tvrdi da nije imao komandne odgovornosti.

– Moje kandidature se plaše mnogi, jer sam uvažen u Sarajevu. Moram priznati da sam bio iznenađen kad sam vidio da sam jedan od optuženih, jer Biro je u tom trenutku postojao tek mjesec dana i ja nisam imao komandne odgovornosti, iako se tako tvrdi u optužnici – rekao je Žiško za banjaluka.net.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana