Којић: Кандидатура Жишка политички притисак на правосуђе у случају "Добровољачка"

Милијана Латиновић
Којић: Кандидатура Жишка политички притисак на правосуђе у случају "Добровољачка"

БАЊАЛУКА - Кандидатура једног од оптужених у случају "Добровољачка" Махира Жишка за члана Предсједништва БиХ шаље негативне поруке уочи почетка процеса на који се чекало толико година и може се сматрати једном врстом политичког притиска на правосуђе у овом предмету.

Рекао је то "Гласу Српске" директор Центра за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске Милорад Којић, додавши да оптужница Жишка не спријечава да буде кандидат.

- Сматрам да неко ко је оптужен, посебно послије толико година и опструкција у истрази, као кандидат за члана Предсједништва БиХ може да утиче на сам ток судског процеса – рекао је Којић.

Нагласио је да то додатно ствара трауму породицама жртава.

- Замислите да неко прође на мјесто члана Предсједништва БиХ са биографијом која асоцира на злочин, а и сама оптужница то каже - рекао је Којић.

Жишко, један од десеторице оптужених у случају "Добровољачка", а иначе  вођа покрета "Илирска зора", за banjaluka.net је потврдио да ће бити независни кандидат за члана Предсједништва БиХ. Он је казао да оптужницу сматра "напакованом" од стране оних који се боје његове кандидатуре.

Жишко се у оптужници терети да као секретар Бироа за истраживање ратних злочина на чијем челу се налазио Нусерт Шишић Дедо, није спријечио злочин у Добровољачкој. Он тврди да није имао командне одговорности.

– Моје кандидатуре се плаше многи, јер сам уважен у Сарајеву. Морам признати да сам био изненађен кад сам видио да сам један од оптужених, јер Биро је у том тренутку постојао тек мјесец дана и ја нисам имао командне одговорности, иако се тако тврди у оптужници – рекао је Жишко за banjaluka.net.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана