Intelektualci traže hrvatsku teritorijalnu jedinicu

Srna
Intelektualci traže hrvatsku teritorijalnu jedinicu

TOMISLAVGRAD - Hrvatski intelektualci na skupu u Tomislavgradu poručili su da je potrebna hrvatska teritorijana jedinica u BiH.

Ogranak Matice hrvatske u Tomislavgradu organizovao je skup hrvatskih intelektualaca i predstavnika hrvatskih institucija iz BiH na temu "Unutrašnje uređenje BiH" na kom je usvojena "Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH i demokratskom uređenju BiH.

Hrvatski intelektualci traže da BiH bude "tronacionalna, federalna državna zajednica", prenosi hrvatski "Maks portal".

Potpisnici "Deklaracije" mogućnost opstanka BiH kao samostalne, funkcionalne i samoodržive zajednice tri ravnopravna konstitutivna naroda vide jedino pod uslovom poštivanja načela iz tog dokumenta.

Oni smatraju da takvim unutrašnjim uređenjem BiH obezbjeđuje punopravnost Hrvatima i Bošnjacima u Republici Srpskoj, Hrvatima i Srbima u bošnjačkom entitetu, kao i Srbima i Bošnjacima u hrvatskoj teritorijalnoj jedinici.

Na taj način, svi će biti "slobodno organizovani u svoje zajednice i povezivani sa nacionalnim entitetima u BiH", istaknuto je u obrazloženju "Deklaracije".

Osnovna načela "Deklaracije" hrvatskih intelektualaca su: da BiH ostane kao država ali ne unitarna te da bude organizovana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice, i to bošnjačke, hrvatske i srpske, pri čemu sve teritorije ne moraju biti povezane.

"Deklaracija", koja prema ovim tumačenjima ne dovodi u pitanje Republiku Srpsku, biće upućena Hrvatskom narodnom saboru u BiH sa zahtjevom da se prihvati kao službena politika HNS-a BiH.

To, smatraju autori "Deklaracije", treba da bude i polazište za razgovor sa srpskim i bošnjačkim pregovaračima o budućem uređenju BiH kao i razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice o budućnosti i budućem uređenju BiH.

Potpisnici spomenute deklaracije od svih hrvatskih stranaka i političkih organizacija traže da odbiju učešće u izborima, ako oni budu raspisani po "neustavnom zakonu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana