Интелектуалци траже хрватску територијалну јединицу

Срна
Интелектуалци траже хрватску територијалну јединицу

ТОМИСЛАВГРАД - Хрватски интелектуалци на скупу у Томиславграду поручили су да је потребна хрватска територијана јединица у БиХ.

Огранак Матице хрватске у Томиславграду организовао је скуп хрватских интелектуалаца и представника хрватских институција из БиХ на тему "Унутрашње уређење БиХ" на ком је усвојена "Декларација о положају хрватског народа у БиХ и демократском уређењу БиХ.

Хрватски интелектуалци траже да БиХ буде "тронационална, федерална државна заједница", преноси хрватски "Макс портал".

Потписници "Декларације" могућност опстанка БиХ као самосталне, функционалне и самоодрживе заједнице три равноправна конститутивна народа виде једино под условом поштивања начела из тог документа.

Они сматрају да таквим унутрашњим уређењем БиХ обезбјеђује пуноправност Хрватима и Бошњацима у Републици Српској, Хрватима и Србима у бошњачком ентитету, као и Србима и Бошњацима у хрватској територијалној јединици.

На тај начин, сви ће бити "слободно организовани у своје заједнице и повезивани са националним ентитетима у БиХ", истакнуто је у образложењу "Декларације".

Основна начела "Декларације" хрватских интелектуалаца су: да БиХ остане као држава али не унитарна те да буде организована као држава три националне територијалне заједнице, и то бошњачке, хрватске и српске, при чему све територије не морају бити повезане.

"Декларација", која према овим тумачењима не доводи у питање Републику Српску, биће упућена Хрватском народном сабору у БиХ са захтјевом да се прихвати као службена политика ХНС-а БиХ.

То, сматрају аутори "Декларације", треба да буде и полазиште за разговор са српским и бошњачким преговарачима о будућем уређењу БиХ као и разговоре с представницима међународне заједнице о будућности и будућем уређењу БиХ.

Потписници споменуте декларације од свих хрватских странака и политичких организација траже да одбију учешће у изборима, ако они буду расписани по "неуставном закону".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана