HDZ BiH: Zataškana istina o prevarama

Veljko Zeljković
HDZ BiH: Zataškana istina o prevarama

MOSTAR - Centralna izborna komisija (CIK) BiH je potvrđujući rezultate izbora u Mostaru, a ignorišući krivične prijave koje je HDZ podnio pred nadležnim tužilaštvima, legalizovala izbornu krađu koja se desila u ovom gradu.

Kaže ovo za “Glas Srpske” predsjednik Glavnog odbora HDZ-a Mostar Slaven Zeljko, navodeći da je riječ o pokušaju zataškavanja velikih izbornih prevara u režiji CIK-a, a koje imaju odlike i organizovanog kriminala.

- Žalbe koje su bile podnesene da se ponovo broje glasovi, a koje je Sud BiH odbio, bile su samo formalno podnesene kako bi se skrenula pažnja sa organizovanog kriminala koji se desio na području Izborne jedinice Jug. CIK je ponovo sve to svjesno zanemario. Da je sve bilo po slovu zakona, HDZ bi danas umjesto 13 imao 15 mandata - istakao je Zeljko. 

Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Mostaru CIK je juče donio na hitnoj sjednici, a nakon što je Sud BiH odbio kao neosnovane tri žalbe (SDP-a BiH, Naše stranke i Platforme za progres) za ponovno brojanje glasova na biračkim mjestima.

Za ovu odluku glasalo je šest članova CIK-a, dok je Vlado Rogić bio protiv. Rogić je podsjetio da je po službenoj dužnosti tražio ponovno brojanje na biračkim mjestima u Izbornoj jedinici Jug, ali CIK tada, krajem decembra, nije usvojio njegov prijedlog.

- Ovo je nelogično i nedosljedno. Mogli su se potvrditi ovi rezultati, a za Izbornu jedinicu Jug naknadno - istakao je Rogić i dodao da je trebalo sačekati odluku Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona koje vodi istragu ili ponoviti izbore u toj izbornoj jedinici.

Zeljko navodi da je HDZ i pored svega izborni pobjednik u Mostaru, jer je osvojio najviše glasova, ali i mandata, te da zbog toga ne bi trebalo da bude dileme ko bi trebalo da bude novi gradonačelnik Mostara.

- To bi trebalo da bude nosilac liste HDZ-a Mario Kordić. Ali vidjećemo u kom pravcu će ići ova postizborna matematika. A jedno je sigurno, vlast u Mostaru ne može funkcionisati bez HDZ-a - dodao je Zeljko.

Evropski komesar za politiku proširenja Oliver Varhelji poručio je da nadležne institucije treba da završe započeti izborni proces u Mostaru, gdje su izbori održani 20. decembra prošle godine.

Varhelji je na svom “Tviter” nalogu poručio da su ti lokalni izbori bili “veliko dostignuće”.

Zbog kašnjenja u saopštavanju izbornih rezultata, Varhelji je naveo da vlasti BiH treba brzo da reaguju.

- Izbori koji su održani u Mostaru prošlog decembra, prvi put nakon 12 godina, predstavljaju veliko dostignuće. Stoga, od velike je važnosti da nadležne institucije završe posao brzo kako bi rezultati glasanja bili ovjereni - napisao je Varhelji.

Mandati

Prema podacima koje je juče ozvaničio CIK, od 35 mandata u Gradskom vijeću Mostara, HDZ BiH je osvojio 13 mandata, Koalicija za Mostar 11 mandata, BH Blok šest mandata, HRS tri mandata, Prva mostarska partija jedan mandat i srpska lista “Ostajte ovdje” jedan mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana