ХДЗ БиХ: Заташкана истина о преварама

Вељко Зељковић
ХДЗ БиХ: Заташкана истина о преварама

МОСТАР - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ је потврђујући резултате избора у Мостару, а игноришући кривичне пријаве које је ХДЗ поднио пред надлежним тужилаштвима, легализовала изборну крађу која се десила у овом граду.

Каже ово за “Глас Српске” предсједник Главног одбора ХДЗ-а Мостар Славен Зељко, наводећи да је ријеч о покушају заташкавања великих изборних превара у режији ЦИК-а, а које имају одлике и организованог криминала.

- Жалбе које су биле поднесене да се поново броје гласови, а које је Суд БиХ одбио, биле су само формално поднесене како би се скренула пажња са организованог криминала који се десио на подручју Изборне јединице Југ. ЦИК је поново све то свјесно занемарио. Да је све било по слову закона, ХДЗ би данас умјесто 13 имао 15 мандата - истакао је Зељко. 

Одлуку о потврђивању и објављивању резултата локалних избора у Мостару ЦИК је јуче донио на хитној сједници, а након што је Суд БиХ одбио као неосноване три жалбе (СДП-а БиХ, Наше странке и Платформе за прогрес) за поновно бројање гласова на бирачким мјестима.

За ову одлуку гласало је шест чланова ЦИК-а, док је Владо Рогић био против. Рогић је подсјетио да је по службеној дужности тражио поновно бројање на бирачким мјестима у Изборној јединици Југ, али ЦИК тада, крајем децембра, није усвојио његов приједлог.

- Ово је нелогично и недосљедно. Могли су се потврдити ови резултати, а за Изборну јединицу Југ накнадно - истакао је Рогић и додао да је требало сачекати одлуку Тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона које води истрагу или поновити изборе у тој изборној јединици.

Зељко наводи да је ХДЗ и поред свега изборни побједник у Мостару, јер је освојио највише гласова, али и мандата, те да због тога не би требало да буде дилеме ко би требало да буде нови градоначелник Мостара.

- То би требало да буде носилац листе ХДЗ-а Марио Кордић. Али видјећемо у ком правцу ће ићи ова постизборна математика. А једно је сигурно, власт у Мостару не може функционисати без ХДЗ-а - додао је Зељко.

Европски комесар за политику проширења Оливер Вархељи поручио је да надлежне институције треба да заврше започети изборни процес у Мостару, гдје су избори одржани 20. децембра прошле године.

Вархељи је на свом “Твитер” налогу поручио да су ти локални избори били “велико достигнуће”.

Због кашњења у саопштавању изборних резултата, Вархељи је навео да власти БиХ треба брзо да реагују.

- Избори који су одржани у Мостару прошлог децембра, први пут након 12 година, представљају велико достигнуће. Стога, од велике је важности да надлежне институције заврше посао брзо како би резултати гласања били овјерени - написао је Вархељи.

Мандати

Према подацима које је јуче озваничио ЦИК, од 35 мандата у Градском вијећу Мостара, ХДЗ БиХ је освојио 13 мандата, Коалиција за Мостар 11 мандата, БХ Блок шест мандата, ХРС три мандата, Прва мостарска партија један мандат и српска листа “Остајте овдје” један мандат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана