EU doznačila 2,5 miliona evra za podršku izbjeglicama i migrantima u BiH

Srna
EU doznačila 2,5 miliona evra za podršku izbjeglicama i migrantima u BiH

SARAJEVO - EU doznačila je još 2,5 miliona evra humanitarne pomoći za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima u BiH, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Procijenjeno je da se više od 1.000 ljudi nalazi izvan privremenog smještaja, sa ograničenim pristupom osnovnim uslugama. Izloženi su sve hladnijem vremenu jer dolazi zima, te brojnim rizicima po pitanju zaštite, dok situacija sa djecom bez pratnje zahtijeva posebnu pažnju.

"Oko 4.000 izbjeglica i migranata ostalo je bespomoćno u BiH, a mnogi od njih spavaju na otvorenom, potrebno im je sklonište, hrana, voda, sanitarne usluge, zdravstvene usluge, zaštita i odjeća", izjavio je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Kako bi se pozabavila ovim potrebama, EU je spremna da nastavi da pruža humanitarnu pomoć, naveo je on.

"Dostojanstvo i bezbjednost svih osoba, posebno onih najugroženijih, mora se obezbijediti i zaštititi sve vrijeme. Humanitarnim partnerima potreban je puni pristup ljudima kojima je potrebna pomoć, gdje god oni bili", ukazao je Lenarčič.

Dodijeljena suma od 2,5 miliona evra pružiće dalju podršku u smislu rada na terenu i zaštite, uključujući zaštitu djece, te podršku onoj bez pratnje kako u centrima tako i izvan njih.

Ovaj novac će se iskoristiti i za hitno potrebnu zdravstvenu zaštitu, koju je pogoršala pandemija kovid 19, uključujući psihosocijalnu podršku i pomoć za mentalno zdravlje, navodi se u saopštenju.

Od početka 2018. godine, u BiH je stiglo više od 84.120 izbjeglica i migranata zapadnobalkanskom migracionom rutom.

EU je od tada obezbijedila 101,85 miliona evra direktno BiH uz pomoć partnerskih organizacija, uključujući iznos od više od 16 miliona evra humanitarne pomoći.

Humanitarna pomoć EU fokusira se na pokrivanje najnužnijih potreba, kao što su usluge primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, ograničavanje širenja pandemije virusa korona i pružanje pomoći za mentalno zdravlje i psiho-socijalna podrška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana