Episkop Milutin i dva klirika imaju virus korona

Srna
Episkop Milutin i dva klirika imaju virus korona

BEOGRAD - Eparhija valjevska saopštila je da je virus korona potvrđen kod Njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog Milutina, kao i kod još dvojice sveštenoslužitelja ove eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Episkop Milutin i dvojica klirika trenutno se nalaze u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, saopšteno je na sajtu ove eparhije.

Episkop Milutin je virus korona dobio tako što je, kako se navodi, kao vrijedni pastir hodio i služio u svojoj eparhiji, onako kako već više od pola vijeka služi Bogu i rodu.

“Ovim putem pozivamo sve sveštenstvo, monaštvo i verni narod Eparhije valjevske i Crkve da još usrdnije uznesu svoje molitve za ozdravljenje našeg arhipastira, obolelih sveštenoslužitelja, kao i svih u našoj otadžbini i u celom svetu”, ističe Eparhija.

Nasuprot ovoj nepobitnoj činjenici, Eparhija valjevska sa žaljenjem konstatuje da su se pojavile neistinite i zlonamjerne tvrdnje o uzroku pojave virusa korona u gradu Valjevu, koje na najsramniji način sa tim povezuju i samog episkopa.

U saopštenju se navodi da je prvo sa samog vrha gradske vlasti u Valjevu poslata netačna informacija o tome da je jedan od uzroka pojave virusa korona u Valjevu “skorašnja posjeta jednog sveštenika iz Italije Eparhiji valjevskoj”.

“Ovu neistinitu vest odmah su mnogi bez provere raširili po celom medijskom prostoru Srbije. Kako to obično biva, svaka lažna vijest dobija svoje metastaze, tako da smo mogli čuti mnogo toga - od toga da je početkom marta došla nekolicina sveštenika iz Italije, do toga da je cela jedna delegacija iz Italije posetila Eparhiju valjevsku”, dodaje se u saopštenju.

Povodom ovih beskrupuloznih neistina, Eparhija valjevska ističe da nikakva delegacija, nikakvi sveštenici, nijedan vjernik ili bilo koja osoba iz Italije ili bilo kog drugog kriznog područja na svijetu nije u posljednje vrijeme bila u posjeti Eparhiji valjevskoj.

Episkop Milutin, kao i svi sveštenici Eparhije valjevske, u posljednjih nekoliko mjeseci nisu putovali ni u jedno krizno područje na svijetu koje je zaraženo virusom korona.

Sve aktivnosti koje je, kao arhipastir svoje eparhije, episkop Milutin vršio, služeći i vršeći kanonske posjete u Eparhiji, vezane su isključivo za period prije bilo kakvih mjera koje je donijela Vlada Srbije.

Od trenutka proglašenja vanrednog stanja, episkop Milutin ni za jedan metar nije napustio sjedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije, odgovorno dajući primjer svim sveštenicima i vjernicima.

Episkop Milutin je prvi u SPC, kako se navodi u saopštenju, donio odluku o prekidu osveštanja domova pred Vaskrsa, imajući u vidu informaciju da se u gradu pojavio virus.

Eparhija valjevska i episkop Milutin, ističe se u saopštenju, nemaju nikakve veze sa pojavom virusa korona u gradu Valjevu.

Eparhija valjevska navodi da je blagovremeno i odgovorno preduzela sve potrebne mjere za sprečavanje širenja virusa.

U saopštenju se navodi da episkop Milutin sa dvojicom svojih klirika spada među prva oboljela lica, za šta ne snosi nikakvu ličnu odgovornost, kako ga pojedini mediji zlonamjerno kleveću, nego je, naprotiv, ugrožen zbog neodgovornosti nekih drugih ljudi.

“Ukoliko se nastavi ova medijska hajka protiv Eparhije valjevske i njenog eparhijskog arhijereja i sveštenstva, bićemo primorani da protiv svih klevetnika podnesemo odgovarajuće krivične prijave”, poručuju iz Eparhije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana