Епископ Милутин и два клирика имају вирус корона

Срна
Епископ Милутин и два клирика имају вирус корона

БЕОГРАД - Епархија ваљевска саопштила је да је вирус корона потврђен код Његовог преосвештенства епископа ваљевског Милутина, као и код још двојице свештенослужитеља ове епархије Српске православне цркве (СПЦ).

Епископ Милутин и двојица клирика тренутно се налазе у Клиничко-болничком центру “Др Драгиша Мишовић” у Београду, саопштено је на сајту ове епархије.

Епископ Милутин је вирус корона добио тако што је, како се наводи, као вриједни пастир ходио и служио у својој епархији, онако како већ више од пола вијека служи Богу и роду.

“Овим путем позивамо све свештенство, монаштво и верни народ Епархије ваљевске и Цркве да још усрдније узнесу своје молитве за оздрављење нашег архипастира, оболелих свештенослужитеља, као и свих у нашој отаџбини и у целом свету”, истиче Епархија.

Насупрот овој непобитној чињеници, Епархија ваљевска са жаљењем констатује да су се појавиле неистините и злонамјерне тврдње о узроку појаве вируса корона у граду Ваљеву, које на најсрамнији начин са тим повезују и самог епископа.

У саопштењу се наводи да је прво са самог врха градске власти у Ваљеву послата нетачна информација о томе да је један од узрока појаве вируса корона у Ваљеву “скорашња посјета једног свештеника из Италије Епархији ваљевској”.

“Ову неистиниту вест одмах су многи без провере раширили по целом медијском простору Србије. Како то обично бива, свака лажна вијест добија своје метастазе, тако да смо могли чути много тога - од тога да је почетком марта дошла неколицина свештеника из Италије, до тога да је цела једна делегација из Италије посетила Епархију ваљевску”, додаје се у саопштењу.

Поводом ових бескрупулозних неистина, Епархија ваљевска истиче да никаква делегација, никакви свештеници, ниједан вјерник или било која особа из Италије или било ког другог кризног подручја на свијету није у посљедње вријеме била у посјети Епархији ваљевској.

Епископ Милутин, као и сви свештеници Епархије ваљевске, у посљедњих неколико мјесеци нису путовали ни у једно кризно подручје на свијету које је заражено вирусом корона.

Све активности које је, као архипастир своје епархије, епископ Милутин вршио, служећи и вршећи канонске посјете у Епархији, везане су искључиво за период прије било каквих мјера које је донијела Влада Србије.

Од тренутка проглашења ванредног стања, епископ Милутин ни за један метар није напустио сједиште Епархије ваљевске и од почетка је поштовао правила самоизолације, одговорно дајући примјер свим свештеницима и вјерницима.

Епископ Милутин је први у СПЦ, како се наводи у саопштењу, донио одлуку о прекиду освештања домова пред Васкрса, имајући у виду информацију да се у граду појавио вирус.

Епархија ваљевска и епископ Милутин, истиче се у саопштењу, немају никакве везе са појавом вируса корона у граду Ваљеву.

Епархија ваљевска наводи да је благовремено и одговорно предузела све потребне мјере за спречавање ширења вируса.

У саопштењу се наводи да епископ Милутин са двојицом својих клирика спада међу прва обољела лица, за шта не сноси никакву личну одговорност, како га поједини медији злонамјерно клевећу, него је, напротив, угрожен због неодговорности неких других људи.

“Уколико се настави ова медијска хајка против Епархије ваљевске и њеног епархијског архијереја и свештенства, бићемо приморани да против свих клеветника поднесемо одговарајуће кривичне пријаве”, поручују из Епархије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана