Dva mjeseca ne raspisuju konkurse za direktore

Darko Momić
Dva mjeseca ne raspisuju konkurse za direktore

Banjaluka - Agencija za državnu službu BiH (ADS) nije još raspisala nijedan konkurs za funkcije direktora i njihovih zamjenika u Agenciji za nadzor nad tržištem, Agenciji za statistiku i Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH, iako je Savjet ministara prije više od dva mjeseca zadužio ADS da to hitno uradi.

Savjet ministara BiH na 176. sjednici sjednici održanoj 5. avgusta upoznao se sa informacijom o isteku mandata direktora Agencije za nadzor nad tržištem Aleksandra Golijanina i i njegovog zamjenika Dražana Primorca, zatim prvog čovjeka Agencije za statistiku Velimira Jukića i zamjenika Miljana Popića i Fadila Fatića, te direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH Gordana Milinića. Na toj sjednici je zadužena Agencija za državnu službu BiH da hitno pokrene proceduru raspisivanja konkursa u skladu sa zakonom.

Dodatni kuriozitet leži u činjenici da je ADS polovinom jula ove godine uputila preporuku Savjetu ministara da rukovodiocima ovih institucija produži mandat bez raspisivanja konkursa, ali samo nekoliko dana nakon što je naš list pisao o tome i kritikovao tu mogućnost, Savjet ministara je usvojio zaključak kojim je zadužio ADS da hitno pokrene proceduru raspisivanja konkursa.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika odlično upućenog u političke prilike u Sarajevu, ovo odugovlačenje i kašnjenje ADS-a sa raspisivanjem konkursa za rukovodeće funkcije nije nikakav izuzetak, već praksa koja se ponavlja godinama unazad. On dodaje da direktorima navedenih agencija mandat ističe tek u decembru, ali ističe da to nije razlog, a pogotovo opravdanje za nepokretanje konkursne procedure.

- To predstavlja pravu sliku neefikasnosti zajedničkih institucija, iako je moguće da se iza svega kriju politički motivi. SDS i PDP bi vrlo rado zadržali svoje kadrove u direktorskim foteljama, ali u HDZ-u BiH, a sada izgleda i u SDA su svjesni da aktuelni Savjet ministara u tehničkom mandatu odavno nema legitimitet i da nema novog Savjeta ministara, niti funkcionalne vlasti bez SNSD-a, pa zbog toga ne žure sa imenovanjima kadrova SDS-a i PDP-a na rukovodeća mjesta u zajedničkim institucijama - tvrdi naš sagovornik.

Direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandar Golijanin koji je na tu funkciju došao kao kadar PDP-a kaže da je konkursna procedura takva da direktori Agenciji za državnu službu dostavljaju uslove koje treba da ispunjavaju kandidati za direktora.

- Upoznat sam s tim da je Savjet ministara naložio ADS-u pokretanje konkursne procedure, ali mi od Agencije još nismo dobili zahtjev da im dostavimo podatke o uslovima konkursa. Ne znam zašto to još nije urađeno, ali moguće je i da sve ima veze sa formiranjem novog Savjeta ministara - kaže Golijanin.

Mandati

Kada je riječ o srpskim kadrovima na čelu zajedničkih institucija, mandati su nedavno istekli ili će isteći do kraja ove godine i direktorima Instituta za standardizaciju Aleksandru Cincaru i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH Neđi Kojiću, potom šefu Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave Draganu Ćuzulanu, zamjeniku direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željku Tepavčeviću i zamjeniku direktora OBA Trifku Buhi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana