Два мјесеца не расписују конкурсе за директоре

Дарко Момић
Два мјесеца не расписују конкурсе за директоре

Бањалука - Агенција за државну службу БиХ (АДС) није још расписала ниједан конкурс за функције директора и њихових замјеника у Агенцији за надзор над тржиштем, Агенцији за статистику и Агенцији за унапређење страних инвестиција БиХ, иако је Савјет министара прије више од два мјесеца задужио АДС да то хитно уради.

Савјет министара БиХ на 176. сједници сједници одржаној 5. августа упознао се са информацијом о истеку мандата директора Агенције за надзор над тржиштем Александра Голијанина и и његовог замјеника Дражана Приморца, затим првог човјека Агенције за статистику Велимира Јукића и замјеника Миљана Попића и Фадила Фатића, те директора Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ Гордана Милинића. На тој сједници је задужена Агенција за државну службу БиХ да хитно покрене процедуру расписивања конкурса у складу са законом.

Додатни куриозитет лежи у чињеници да је АДС половином јула ове године упутила препоруку Савјету министара да руководиоцима ових институција продужи мандат без расписивања конкурса, али само неколико дана након што је наш лист писао о томе и критиковао ту могућност, Савјет министара је усвојио закључак којим је задужио АДС да хитно покрене процедуру расписивања конкурса.

Према тврдњама нашег саговорника одлично упућеног у политичке прилике у Сарајеву, ово одуговлачење и кашњење АДС-а са расписивањем конкурса за руководеће функције није никакав изузетак, већ пракса која се понавља годинама уназад. Он додаје да директорима наведених агенција мандат истиче тек у децембру, али истиче да то није разлог, а поготово оправдање за непокретање конкурсне процедуре.

- То представља праву слику неефикасности заједничких институција, иако је могуће да се иза свега крију политички мотиви. СДС и ПДП би врло радо задржали своје кадрове у директорским фотељама, али у ХДЗ-у БиХ, а сада изгледа и у СДА су свјесни да актуелни Савјет министара у техничком мандату одавно нема легитимитет и да нема новог Савјета министара, нити функционалне власти без СНСД-а, па због тога не журе са именовањима кадрова СДС-а и ПДП-а на руководећа мјеста у заједничким институцијама - тврди наш саговорник.

Директор Агенције за надзор над тржиштем БиХ Александар Голијанин који је на ту функцију дошао као кадар ПДП-а каже да је конкурсна процедура таква да директори Агенцији за државну службу достављају услове које треба да испуњавају кандидати за директора.

- Упознат сам с тим да је Савјет министара наложио АДС-у покретање конкурсне процедуре, али ми од Агенције још нисмо добили захтјев да им доставимо податке о условима конкурса. Не знам зашто то још није урађено, али могуће је и да све има везе са формирањем новог Савјета министара - каже Голијанин.

Мандати

Када је ријеч о српским кадровима на челу заједничких институција, мандати су недавно истекли или ће истећи до краја ове године и директорима Института за стандардизацију Александру Цинцару и Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ Неђи Којићу, потом шефу Канцеларије координатора за реформу јавне управе Драгану Ћузулану, замјенику директора Агенције за рад и запошљавање БиХ Жељку Тепавчевићу и замјенику директора ОБА Трифку Бухи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана