Dodik:Nema nijedne tužbe ni presude protiv mene za zloupotrebu položaja

Srna
Dodik:Nema nijedne tužbe ni presude protiv mene za zloupotrebu položaja

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema nijednu tužbu, nijednu presudu koja bi bila vezana za zloupotrebu položaja, ali da je medijski spin godinama održavao tu vrstu priče.

Odgovarajući na pitanje „Sputnjika“ da Kristijan Šmit navodno ima informacije da se protiv njega vodi istraga za korupciju, Dodik je rekao da to Amerikanci pričaju već 10 godina i da priču o korupciji otvore kada god se približe izbori.

-Uvijek sam u dilemi da li uopšte da komentarišem Šmita pošto je on nevažan, ali očigledno da truje javni prostor. Prvo se lažno predstavlja. Neizabrani stranac ušeta u zemlju i kaže: „Ja sam taj koji će vama određivati šta da radite“. Srbi nisu prihvatali ni veće sile da im budu tutori - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da nema nijednu tužbu, nijednu presudu koja bi bila vezana za zloupotrebu položaja ili koja bi mirisala na neku vrstu korupcije, ali da postoji medijski spin koji je godinama održavao tu vrstu priče.

-Pa neka njima istrage, ja znam da toga nema. Oni me sad proganjaju za rušenje ustavnog poretka u BiH, zato što sam u poziciji da govorim da u Srebrenici nije kvalifikacija kakvu oni žele da bude. Ja ću se vječito protiv toga boriti. A na realnom terenu, nijedna odluka koju Šmit eventualno proglasi ovdje se neće primjenjivati. Pa na koji način oni misle da to sprovedu“? - upitao je Dodik.

On je istakao da američki zvaničnici ne podnose neposlušne ili one koji im nisu podanici, te da je vidljiva njihova nervoza iz tog razloga.

-Ali, mi ovdje imamo samo jedan izbor: da prihvatimo te njihove bahanalije i odreknemo se Republike Srpske da bi nam aplaudirali jedan dan, a već drugi dan nas krivično progonili, ili da se tome suprotstavite. Mnogo je časnija druga varijanta. Pogotovu osjećaj da ste u pravu i da ono što dolazi iz Amerike ne mora da znači da je dobro - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je srpski narod osjetio da to nije dobro, od bombi koje su bacali.

-Oni prijete sankcijama, moj odgovor je - izvolite vi vašim sankcijama, mi ćemo naše politike - rekao je Dodik.

On je naglasio da sankcije nisu prijatne, da se mogao baviti i nekim drugim poslom pa da nema taj problem, ali da se bavi ovim poslom i da hoće da iz toga izađe častan i da zna da je učinio sve da zaštiti narod.

Dodik je podsjetio da je davno bio na sastanku u Stejt departmentu dok je Nikolas Berns bio pomoćnik državnog sekretara koji je vršio pritisak na njega da potpiše neke stvari.

-Ja kažem - ne mogu. On kaže – ne pitam te šta možeš, ili ne možeš, moraš uraditi. Ja kažem – eto, neću, šta sad, on pita – šta ti hoćeš. Kažem – hoću da idem kući. A onda on kaže da je od najvećeg nacionalnog interesa Sjedinjenih Država da potpišem da nema Predsjedništva BiH nego predsjednik, da se odreknem policije i da se odreknem naziva Republike Srpske. To su bila tri zahtjeva meni prije 11-12 godina. On kaže da je to najviši nacionalni interes Sjedinjenih Država. Ja mu kažem da to nije naš, srpski nacionalni interes. On meni - a to me ne zanima. Kažem ja - ne zanima ni mene vaš. Ja sam odavno to rekao - ispričao je Dodik.

Istakao je da je BiH danas jedina kolonija u Evropi, kao i da za odbranu jedinstva Republike Srpske postoji veoma snažan institucionalni blok.

Dodik je, govoreći o posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju oduzetih nadležnosti, naglasio da to više nisu pitanja između vlasti i opozicije, nego da li ste za Republiku Srpsku i njena prava.

-Mi u Narodnoj skupštini imamo većinu. Naravno, imaćemo neku opoziciju. Onaj ko se svrstava na drugu stranu svrstava se na stranu kolaboracionista, što u suštini pokazuju već duže. Ako su pristali na Eskobarov zahtjev da ne bude jedinstven front onda to sve govori - rekao je Dodik za „Sputnjik“.

On je dodao da je ostao jedinstven front u kapacitetu koji ima, a to je gotovo dvotrećinska većina, predsjednik Republike, srpski član Predsjedništva BiH, poslanici u zajedničkim institucijama.

-U tom pogledu postoji veoma snažan institucionalni blok za odbranu jedinstva Srpske - istakao je Dodik.

Eksobar, naglasio je Dodik, nije razbio taj front, možda je pridobio nekoliko poslušnika.

-Naša prava kažu da u Aneksu 1 A piše da Republika Srpska ima svoju vojsku. Ono što mi radimo to je da ćemo povući svoju saglasnost o tome da se formiraju ružane snage BiH - naveo je Dodik.

Dodik je, komentarišući to što Kristijan Šmit kaže da je odustao od priče o vraćanju vojske i da su ga nagovorili neki regionalni lideri, rekao da se ništa nije promijenilo od onoga što je pričano prije mjesec.

-Mi smo poslali materijale u skupštinu. Niko od predlagača to nije povukao. Predloženi su određeni zaključci da se povlači saglasnost i ostavlja rok od šest mjeseci da se normativno uredi ta oblast. Od početka smo govorili da smo spremni da vojni potencijal na nivou BiH bude prepolovljen. Ako toga nema, imamo dva procesa - napomenuo je Dodik.

On je pojasnio da je jedan da se donese zakon o vojsci Republike Srpske koja joj po Ustavu pripada, ali je ukinuta nasiljem međunarodnog faktora, i druga, zakon o demilitarizaciji prostora Republike Srpske u pogledu vojnih struktura, ne policijskih.

Dodao je i da mu je degutanto da komentariše Šmita i da očigledno tu ima neke vrste osvete u plasiranju neistina.

Odgovarajući na pitanje da li misli da će Zapad da dozvoli vojsku Republike Srpske, Dodik je rekao da je to put kojim Srpska ide.

-To je put kojim idemo. Oni su uporno nastojali da nas gurnu u NATO savez. Zato razumijem generalnog sekretara NATO saveza koji stalno nešto govori protiv mene. Ne mogu da vjerujem da sam ja toliko značajna faca. Ali i dalje mu poručujem da Republika Srpska neće u NATO i da je izrazila svoju volju kroz odluku Skupštine. Srpska želi da ostane neutralna, Srpska nije za NATO i nije ni za jedan drugi vojni savez -naglasio je Dodik.

Koncentracija vojske na prostoru BiH uvijek se kroz istoriju, kako kaže, loše završavala i zato je demilitarizacija najbolja ponuda.

 

Komentarišući to što je komesaru EU Oliveru Varheljiju prenio da su predstavnici Republike Srpske spremni da se vrate u institucije ukoliko bi bio ukinut Inckov zakon i šta će ako ne bude ukinut, Dodik je ponovio da se neće vratiti.

-Nećemo se vratiti. To je njima jasno. Ako je iko htio da razbije BiH, a očigledno je Incko htio, onda je u tome uspio. Kakav god bio razvoj situacije, pa i kad se vratimo BiH neće nikad biti kao ona od prije godinu -istakao je Dodik i dodao da nema nikakvog razloga za strah od izbijanja nekog sukoba.

Prema njegovim riječima, muslimani su u nemoći da spriječe političko djelovanje odlučili da prijete ratom.

-Aktivirali su svoju staru propagandnu strukturu da govore o strašnom Dodiku koji nema ni vojsku, ni obavještajnu službu, koji upravlja Republikom koja je u nepovoljnom okruženju, koju zapadne sile tretiraju kao nepotrebnu i u tim okolnostima se svaki dan borim gotovo iz početka. I njima je dosadilo da ima neko uporan - rekao je Dodik.

On je napomenuo da su, dok je išao u Vašington, napisali da se zabranjuje građanima SAD da sa njim komuniciraju, pa ga čudi kako to komunicira Eskobar i ambasador.

-Zamrznuta je imovina Dodiku u SAD. Milorad Dodik nema tamo imovinu. Nemam je ni u zapadnoj Evropi. Ono što imam, imam ovdje i nešto u Srbiji -kaže Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana