Dodik: Ukinuti zakon o negiranju genocida i izbor visokog predstavnika vratiti u UN

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se srpski predstavnici vratiti u odlučivanje u zajedničke institucije BiH pod uslovom da se provedu zaključci Narodne skupštine Republike Srpske i ukine zakon o negiranju genocida kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci Dodik je rekao da se ovaj problem rješava na relaciji provođenja zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

"Ako stranci ovdje foliraju i lažu već javnost da imaju visokog predstavnika neka prestanu sa tom farsom i neka Savjet za implementaciju mira ukine zakon o negiranju genocida i mi ćemo se vratiti odlučivanju ne prihvatajući visokog predstavnika kao legalnog", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da nije tačna izjava Kristijana Šmita da je njega izabrao Savjet za provođenje mira (PIK), jer PIK odlučuje konsenzusom što podrazumijeva učešće svih, a Rusija nije glasala.

"I da ga je izabrao PIK, čime se Šmit hvali, to nije istina i nije predviđena procedura. Jedina predviđena i poznata procedura odnosi se na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma u kojem se kaže da visokog predstavnika biraju strane potpisnice ovog aneksa i da ga potvrđuju relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a", pojasnio je Dodik.

On je rekao da se ni jedno ni drugo nije desilo, osim toga što je Savjet bezbjednosti odbacio Šmita kao visokog predstavnika, a i Narodna skupština Republike Srpske je rekla da Šmit nije visioki predstavnik.

"Republika Srpska nema namjeru da prihvati bilo koju vrstu Šmitovih nadležnosti, jer smatramo da on nije visoki predstavnik i da BiH nema visokog predstavnika. Nikakav visoki predstavnik ne može da se bavi pitanjem evropskih integracija i ovdje je riječ o krahu evropske politike jer evropski ambasador u BiH ćuti kada Šmit kaže da želi da se bavi evropskim integracijama", rekao je Dodik.

On je naveo da nigdje u Dejtonskom sporazumu ne piše da će se BiH kretati ka EU.

On je ponovio da je rješenje ove situacije u tome da se vrati sve u Savjet bezbjednosti UN i donese odgovarajuća rezolucija, i kakva god ona bude Republika Srpska će prihvatiti.

"Sve drugo je farsa, mi sebi ne smijemo dozvoliti ovako nedefinisan i spekulativan samoizbor i samonametnuto proglašenje zato što ne možemo da vjerujemo nikome. Sve što su mogli zloupotrebili su na štetu Republike Srpske. Da nije bilo uporne borbe nas iz Republike Srpske i čitavog naroda za ovo što se danas zove Republika Srpska imajući u vidu volju stranaca nje ne bi ni bilo", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da se u BiH neće ništa desiti i da nema potrebe plašiti javnost bilo čime.

On je ukazao da je u BiH prisutna kriza i da je Republika Srpska nudila dijalog Bošnjacima i drugima, ali da je samo dobijala podsmijeh i odbijanje bilo kakvog dijaloga.

"Mi smo spremni da razgovaramo sa svima, osim sa Šmitom koji se lažno predstavlja da je visoki predstavnik u BiH. Nijedna njegova odluka neće biti prihvaćena u Republici Srpskoj. Ukoliko bilo kakva upotreba bonskih ovlaštenja u ovako nedefinisanoj situaciji bude na dnevnom redu, moraće da se suoči sa definitivnim odlukama Republike Srpske", zaključio je Dodik.

Dodik uputio pismo Guterešu - BiH nema ovlaštenog predstavnika na zasjedanju Generalne skupštine UN

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da, zbog internih pravila i procedura koje propisuju dužnosti i obaveze Predsjedništva BiH, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

- U svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH i u svjetlu interesa bilo kog od članova Predsjedništva /bilo predsjedavajućeg ili druga dva člana/ da se zvanično obrati 76. Generalnoj skupštini UN u ime BiH dopustite mi da Vas ljubazno podsjetim da BiH ima kompleksan izborni sistem, a trenutno i vrlo složenu političku situaciju uzrokovanu jednostranim, nedemokratskim postupcima nekih predstavnika međunarodne zajednice - pojasnio je Dodik u pismu.

Nažalost, istakao je Dodik, svjedoci smo situacija kada neki zvaničnici zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tijela prezentovanjem neusklađenih i neovlaštenih izjava koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH.

- U slučaju takvog poduhvata, imajte na umu da govornik, bez obzira na čin ili položaj koji zauzima, daje izjavu samo u svoje ime, iznoseći lični stav ili stav njegove/njene stranke, ali ni pod kojim uslovima takva izjava ne smije biti smatrana da je data u ime BiH. Isto to se mora primijeniti na bilo kog od članova Predsjedništva BiH - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je upozorio da je jednostavno neistinita zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru člana Predsjedništva BiH Željka Komšić, i da ona odražava konstantu praksu zamjene teza i koja u više navrata ističe samo jednu etničku pripadnost kao pokretača svih problema u BiH.

- Shodno tome, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja zatvara oči pred pokušajima poput ovoga nevedenog u sadržaju pisma. U tom smislu, ljubazno molim Vašu ekselenciju da imate na umu da je delegacija koja će prisustvovati 76. sjednici Generalne skupštine UN, a koja navodno prisustvuje u ime BiH zapravo nije delegacija BiH odobrena i ovlaštena od nadležnih institucija i prema procedurama koje su na snazi u BiH, na bilo kom nivou, nego privatna ekspedicija samoizabranih članova, bez mandata i zajedničkih uputa i stavova - pojasnio je Dodik.

On je ukazao da svako davanje zvanične pažnje ovoj ilegalnoj grupi direktno šteti BiH i njenom unutrašnjem balansu.

- U nadi da ćete adekvatno i ozbiljno pratiti nezavidnu situaciju koja je uzrok ovog pisma, koristim priliku, Vaša ekselencijo, da ponovim izraze mog navjvećeg uvažavanja - naveo je srpski član Predsjedništva BiH u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Podvale u Jarinju dogovorene sa međunarodnim faktorom

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je danas u Banjaluci da međunarodni faktor ništa nije učinio da se sprovedu odluke Briselskog sporazuma o formiranju zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Dodik je istakao da su "podvale u Jarinju dogovorene sa nekim predstavnicima međunarodne zajednice".

"Potpisan je Briselski sporazum koji se tamo ne poštuje. Govorim to u kontekstu paralele između te situacije i ove ovdje u BiH. Oni hoće da naprave Kosovo kao nezavisnu državu, ohrabruju Šiptare da to učine i sada je u fazi upravo ovo što govorim", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Albancima se govori da uzmu šta im odgovora iz tog sporazuma, a "ko pita Srbe i njihovu zajednicu opština na tom prostoru".

"Mi smo to sve ovdje preživjeli, počev od tablica. Pa opet nisu uspjeli da integrišu državu BiH", poručio je Dodik.

Veliki broj nezadovoljnih građana blokirao je administrativni prelaz Jarinje na putu Leposavić-Raška iz oba smjera zbog odluke Prištine da ne dozvoli ulazak na Kosovo i Metohiju vozilima sa registarskim oznakama gradova iz centralne Srbije.

Prethodno su specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova Rosu raspoređene na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom - Jarinju i Brnjaku.

Muslimani preuzimaju pravosuđe

Dodik je izjavio danas u Banjaluci da muslimani u BiH preuzimaju pravosuđe i da je dokaz toj tvrdnji činjenica da je na mjesto predsjednika Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH doveden čovjek iz ovog naroda.

Dodik je istakao da svi u BiH znaju, a pogotovo u Sarajevu, da se želi od sudskog procesuiranja spasiti Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

"Osmica ne ispunjava elementarne zakonske uslove, a to je da ima visoku stručnu spremu za obavljanje ovako važnog posla. I sada mi treba da budemo blesavi i da kažemo to je uredu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je istakao da i disciplinskim postupcima u pravosuđu rukovode muslimani.

"Opšte je bezakonje i strah, a sve to radi OBA. Procesima u pravosuđu upravljaju službenici Ambasade SAD u BiH što je neprihvatljivo. Suočio sam se prije prošlih izbora za činjenicom da je drugi ili treći čovjek Ambasade SAD u BiH tražio od pravosuđa da po svaku cijenu budem procesuiran. Šta će nama takvi ljudi ovdje, jer se postavlja pitanje kako zatvoriti nekoga za koga nema dokaza. Sada se želi srpski i hrvatski kadar zatvoriti kako bi bile sprovedene njihove političke ideje", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana