Додик: Укинути закон о негирању геноцида и избор високог представника вратити у УН

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће се српски представници вратити у одлучивање у заједничке институције БиХ под условом да се проведу закључци Народне скупштине Републике Српске и укине закон о негирању геноцида којег је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.

На конференцији за новинаре у Бањалуци Додик је рекао да се овај проблем рјешава на релацији провођења закључака Народне скупштине Републике Српске.

"Ако странци овдје фолирају и лажу већ јавност да имају високог представника нека престану са том фарсом и нека Савјет за имплементацију мира укине закон о негирању геноцида и ми ћемо се вратити одлучивању не прихватајући високог представника као легалног", истакао је Додик.

Додик је рекао да није тачна изјава Кристијана Шмита да је њега изабрао Савјет за провођење мира (ПИК), јер ПИК одлучује консензусом што подразумијева учешће свих, а Русија није гласала.

"И да га је изабрао ПИК, чиме се Шмит хвали, то није истина и није предвиђена процедура. Једина предвиђена и позната процедура односи се на Анекс 10 Дејтонског споразума у којем се каже да високог представника бирају стране потписнице овог анекса и да га потврђују релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН-а", појаснио је Додик.

Он је рекао да се ни једно ни друго није десило, осим тога што је Савјет безбједности одбацио Шмита као високог представника, а и Народна скупштина Републике Српске је рекла да Шмит није висиоки представник.

"Република Српска нема намјеру да прихвати било коју врсту Шмитових надлежности, јер сматрамо да он није високи представник и да БиХ нема високог представника. Никакав високи представник не може да се бави питањем европских интеграција и овдје је ријеч о краху европске политике јер европски амбасадор у БиХ ћути када Шмит каже да жели да се бави европским интеграцијама", рекао је Додик.

Он је навео да нигдје у Дејтонском споразуму не пише да ће се БиХ кретати ка ЕУ.

Он је поновио да је рјешење ове ситуације у томе да се врати све у Савјет безбједности УН и донесе одговарајућа резолуција, и каква год она буде Република Српска ће прихватити.

"Све друго је фарса, ми себи не смијемо дозволити овако недефинисан и спекулативан самоизбор и самонаметнуто проглашење зато што не можемо да вјерујемо никоме. Све што су могли злоупотребили су на штету Републике Српске. Да није било упорне борбе нас из Републике Српске и читавог народа за ово што се данас зове Република Српска имајући у виду вољу странаца ње не би ни било", истакао је Додик.

Додик је рекао да се у БиХ неће ништа десити и да нема потребе плашити јавност било чиме.

Он је указао да је у БиХ присутна криза и да је Република Српска нудила дијалог Бошњацима и другима, али да је само добијала подсмијех и одбијање било каквог дијалога.

"Ми смо спремни да разговарамо са свима, осим са Шмитом који се лажно представља да је високи представник у БиХ. Ниједна његова одлука неће бити прихваћена у Републици Српској. Уколико било каква употреба бонских овлаштења у овако недефинисаној ситуацији буде на дневном реду, мораће да се суочи са дефинитивним одлукама Републике Српске", закључио је Додик.

Додик упутио писмо Гутерешу - БиХ нема овлаштеног представника на засједању Генералне скупштине УН

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је у писму упућеном генералном секретару УН Антонију Гутерешу да, због интерних правила и процедура које прописују дужности и обавезе Предсједништва БиХ, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлаштење дати изјаву пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. засједање Генералне скупштине УН.

Српски члан Предсједништва је нагласио да Предсједништво БиХ није донијело одлуку да неко у име њих учествује на сједници Генералне скупштине УН.

- У својству српског члана Предсједништва БиХ и у свјетлу интереса било ког од чланова Предсједништва /било предсједавајућег или друга два члана/ да се званично обрати 76. Генералној скупштини УН у име БиХ допустите ми да Вас љубазно подсјетим да БиХ има комплексан изборни систем, а тренутно и врло сложену политичку ситуацију узроковану једностраним, недемократским поступцима неких представника међународне заједнице - појаснио је Додик у писму.

Нажалост, истакао је Додик, свједоци смо ситуација када неки званичници злоупотребљавају међународне форуме, догађаје и састанке различитих тијела презентовањем неусклађених и неовлаштених изјава које не одражавају став свих релевантних актера у БиХ.

- У случају таквог подухвата, имајте на уму да говорник, без обзира на чин или положај који заузима, даје изјаву само у своје име, износећи лични став или став његове/њене странке, али ни под којим условима таква изјава не смије бити сматрана да је дата у име БиХ. Исто то се мора примијенити на било ког од чланова Предсједништва БиХ - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је упозорио да је једноставно неистинита злонамјерна политичка мантра, за коју се очекује да ће бити представљена у говору члана Предсједништва БиХ Жељка Комшић, и да она одражава константу праксу замјене теза и која у више наврата истиче само једну етничку припадност као покретача свих проблема у БиХ.

- Сходно томе, укупна политичка ситуација у БиХ је нестабилна, а ову нестабилност подржава и међународна заједница која затвара очи пред покушајима попут овога неведеног у садржају писма. У том смислу, љубазно молим Вашу екселенцију да имате на уму да је делегација која ће присуствовати 76. сједници Генералне скупштине УН, а која наводно присуствује у име БиХ заправо није делегација БиХ одобрена и овлаштена од надлежних институција и према процедурама које су на снази у БиХ, на било ком нивоу, него приватна експедиција самоизабраних чланова, без мандата и заједничких упута и ставова - појаснио је Додик.

Он је указао да свако давање званичне пажње овој илегалној групи директно штети БиХ и њеном унутрашњем балансу.

- У нади да ћете адекватно и озбиљно пратити незавидну ситуацију која је узрок овог писма, користим прилику, Ваша екселенцијо, да поновим изразе мог навјвећег уважавања - навео је српски члан Предсједништва БиХ у писму упућеном генералном секретару УН Антонију Гутерешу.

Подвале у Јарињу договорене са међународним фактором

Српски члан Предсједништва БиХ изјавио је данас у Бањалуци да међународни фактор ништа није учинио да се спроведу одлуке Бриселског споразума о формирању заједница српских општина на Косову и Метохији.

Додик је истакао да су "подвале у Јарињу договорене са неким представницима међународне заједнице".

"Потписан је Бриселски споразум који се тамо не поштује. Говорим то у контексту паралеле између те ситуације и ове овдје у БиХ. Они хоће да направе Косово као независну државу, охрабрују Шиптаре да то учине и сада је у фази управо ово што говорим", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Албанцима се говори да узму шта им одговора из тог споразума, а "ко пита Србе и њихову заједницу општина на том простору".

"Ми смо то све овдје преживјели, почев од таблица. Па опет нису успјели да интегришу државу БиХ", поручио је Додик.

Велики број незадовољних грађана блокирао је административни прелаз Јариње на путу Лепосавић-Рашка из оба смјера због одлуке Приштине да не дозволи улазак на Косово и Метохију возилима са регистарским ознакама градова из централне Србије.

Претходно су специјалне јединице полиције самопроглашеног Косова Росу распоређене на административним прелазима са централном Србијом - Јарињу и Брњаку.

Муслимани преузимају правосуђе

Додик је изјавио данас у Бањалуци да муслимани у БиХ преузимају правосуђе и да је доказ тој тврдњи чињеница да је на мјесто предсједника Виског судског и тужилачког савјета БиХ доведен човјек из овог народа.

Додик је истакао да сви у БиХ знају, а поготово у Сарајеву, да се жели од судског процесуирања спасити Осман Мехмедагић Осмица, директор Обавјештајно безбједносне агенције (ОБА) БиХ.

"Осмица не испуњава елементарне законске услове, а то је да има високу стручну спрему за обављање овако важног посла. И сада ми треба да будемо блесави и да кажемо то је уреду", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је истакао да и дисциплинским поступцима у правосуђу руководе муслимани.

"Опште је безакоње и страх, а све то ради ОБА. Процесима у правосуђу управљају службеници Амбасаде САД у БиХ што је неприхватљиво. Суочио сам се прије прошлих избора за чињеницом да је други или трећи човјек Амбасаде САД у БиХ тражио од правосуђа да по сваку цијену будем процесуиран. Шта ће нама такви људи овдје, јер се поставља питање како затворити некога за кога нема доказа. Сада се жели српски и хрватски кадар затворити како би биле спроведене њихове политичке идеје", закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана