Dodik: Srpska se zalaže za razgovore i ne sprovodi proces secesije iz BiH

Srna
Dodik: Srpska se zalaže za razgovore i ne sprovodi proces secesije iz BiH

BANjALUKA - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ne sprovodi proces secesije iz BiH, ali da se zalaže za razgovore o mogućim rješenjima u BiH.

- Veoma je važno da u kontinuitetu razgovaramo o značajnim temama, jer je Narodna skupština najviši organ u Republici Srpskoj. Mnogo je prevara u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a međunarodno pravo i ugovori su prekršeni - rekao je Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom rasprave o inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

On je istakao da je potrebno voditi politiku smislenog rješavanja problema u BiH.

Naglasio je da se Republika Srpska zalaže za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma čijim Aneksom četiri je propisano da samo što je striktno dato pripada BiH, a sve ostalo entitetima.

- Republici Srpskoj su otimali ono što je izvorno, a nametali ono za šta su smatrali da treba da urade kako bi izgradili jedinstvenu BiH sa jednom nacijom i jezikom - rekao je Dodik.

On je podsjetio da su se SAD opredijelile da u BiH pomažu Bošnjake, ignorišući činjenicu da u BiH žive tri konstitutivna naroda.

-Neriješeno pitanje na Balkanu, onako kako smatraju SAD, znači deklasirati Srpsku i srpski nacionalni interes i onemogućiti naš značaj. Od nekoliko predstavnika međunarodne zajednice sam čuo da BiH neće ući u EU dok se ne odrekne konstitutivnih naroda - dodao je Dodik.

On je istakao da nije interes Srpske da se podrži novi legitimitet Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i doprinos usvajanju zakona o javnim nabavkama.

-Zato moramo definisati stratešku borbu. Činjenica je da je svijet uzavreo zbog novih problema, novi izbori u SAD dovode do izražaja staru američku politiku na ovim prostorima, a EU pokazuje sve veći neuspjeh i propala je politika njenog proširenja na Balkan - kaže Dodik.

On je naveo da, zbog svega, Republika Srpska mora imati jasne stavove u kontaktima sa međunarodnom zajednicom.

-Republika Srpska i Srbija moraju imati razgovor o tome kako će se Srpska pozicionirati o pitanju dijaloga Beograda i Prištine. To smo već učinili, jer nismo priznali Kosovo - rekao je Dodik.

On smatra da je uništena percepcija onih koji su tražili da se ide u Dejton dva, kojeg neće biti.

-Ovdje nam pokušavaju uzimati prava i gubiti nadležnosti. Evropa sve više od nas traži da se na drugačiji način odnosimo prema Rusiji i Kini. Smatram da ne treba da ih izubimo kao partnere, ali i da jednako tako sarađujemo i sa SAD - rekao je Dodik, navodeći kao primjer zahtjev da se odbaci pristup kompanije „Huavej“ tržištu BiH.

On je ponovio da nije tačna tvrdnja o „malignom uticaju“ Rusije u BiH, što je u funkciji pripreme da BiH dođe u poziciju da uvodi sankcije Rusiji.

Nema vježbe sa snagama NATO

Milorad Dodik rekao je da na Manjači neće biti održana vojna vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, nego simultana vježba sa snagama SAD.

- To je bilo potrebno kako bismo imali istu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. Ponosan sam što će srpska vojska doći na Manjaču - rekao je Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o o inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

On je istakao da je ponosan što je odbacio mogućnost da bude održana vježba u kojoj bi učestvovali NATO avioni.

-Ponosan sam na činjenicu da neće iznad nas letjeti F-10 avioni koji je trebalo da bacaju bombe sa osiromašenim uranijumom. Nisam dozvolio da se tako nešto desi i u Glamoču - dodao je Dodik.

Vježba „Brzi odgovor 21“ zajednički je događaj Oružanih snaga BiH i Amerike, a realizovaće se od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ kod Tuzle.

Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će američke Oružane snage učestvovati sa kopnenim i vazdušnim komponentama sa više od 700 pripadnika.

-“Brzi odgovor 21“ nije NATO vježba već vježba Oružanih snaga BiH sa vojskom SAD - rekao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić danas na konferenciji za novinare na Manjači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana