Додик: Српска се залаже за разговоре и не спроводи процес сецесије из БиХ

Срна
Додик: Српска се залаже за разговоре и не спроводи процес сецесије из БиХ

БАЊАЛУКА - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска не спроводи процес сецесије из БиХ, али да се залаже за разговоре о могућим рјешењима у БиХ.

- Веома је важно да у континуитету разговарамо о значајним темама, јер је Народна скупштина највиши орган у Републици Српској. Много је превара у спровођењу Дејтонског мировног споразума, а међународно право и уговори су прекршени - рекао је Додик у Народној скупштини Републике Српске током расправе о иницијативи за разговор и дијалог између страна Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

Он је истакао да је потребно водити политику смисленог рјешавања проблема у БиХ.

Нагласио је да се Република Српска залаже за спровођење Дејтонског мировног споразума чијим Анексом четири је прописано да само што је стриктно дато припада БиХ, а све остало ентитетима.

- Републици Српској су отимали оно што је изворно, а наметали оно за шта су сматрали да треба да ураде како би изградили јединствену БиХ са једном нацијом и језиком - рекао је Додик.

Он је подсјетио да су се САД опредијелиле да у БиХ помажу Бошњаке, игноришући чињеницу да у БиХ живе три конститутивна народа.

-Неријешено питање на Балкану, онако како сматрају САД, значи декласирати Српску и српски национални интерес и онемогућити наш значај. Од неколико представника међународне заједнице сам чуо да БиХ неће ући у ЕУ док се не одрекне конститутивних народа - додао је Додик.

Он је истакао да није интерес Српске да се подржи нови легитимитет Високог судског и тужилачког савјета БиХ и допринос усвајању закона о јавним набавкама.

-Зато морамо дефинисати стратешку борбу. Чињеница је да је свијет узаврео због нових проблема, нови избори у САД доводе до изражаја стару америчку политику на овим просторима, а ЕУ показује све већи неуспјех и пропала је политика њеног проширења на Балкан - каже Додик.

Он је навео да, због свега, Република Српска мора имати јасне ставове у контактима са међународном заједницом.

-Република Српска и Србија морају имати разговор о томе како ће се Српска позиционирати о питању дијалога Београда и Приштине. То смо већ учинили, јер нисмо признали Косово - рекао је Додик.

Он сматра да је уништена перцепција оних који су тражили да се иде у Дејтон два, којег неће бити.

-Овдје нам покушавају узимати права и губити надлежности. Европа све више од нас тражи да се на другачији начин односимо према Русији и Кини. Сматрам да не треба да их изубимо као партнере, али и да једнако тако сарађујемо и са САД - рекао је Додик, наводећи као примјер захтјев да се одбаци приступ компаније „Хуавеј“ тржишту БиХ.

Он је поновио да није тачна тврдња о „малигном утицају“ Русије у БиХ, што је у функцији припреме да БиХ дође у позицију да уводи санкције Русији.

Нема вјежбе са снагама НАТО

Милорад Додик рекао је да на Мањачи неће бити одржана војна вјежба Оружаних снага БиХ и НАТО-а, него симултана вјежба са снагама САД.

- То је било потребно како бисмо имали исту вјежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије. Поносан сам што ће српска војска доћи на Мањачу - рекао је Додик у Народној скупштини Републике Српске у расправи о о иницијативи за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

Он је истакао да је поносан што је одбацио могућност да буде одржана вјежба у којој би учествовали НАТО авиони.

-Поносан сам на чињеницу да неће изнад нас летјети Ф-10 авиони који је требало да бацају бомбе са осиромашеним уранијумом. Нисам дозволио да се тако нешто деси и у Гламочу - додао је Додик.

Вјежба „Брзи одговор 21“ заједнички је догађај Оружаних снага БиХ и Америке, а реализоваће се од 17. маја до 2. јуна на полигонима за обуку Оружаних снага БиХ Мањача и Гламоч, те на локацији касарне и аеродрома „Дубраве“ код Тузле.

Оружане снаге БиХ ће на вјежби учествовати са око 500 припадника из састава Батаљонске групе лаке пјешадије – декларисане јединице по НАТО-овом Концепту оперативних способности, док ће америчке Оружане снаге учествовати са копненим и ваздушним компонентама са више од 700 припадника.

-“Брзи одговор 21“ није НАТО вјежба већ вјежба Оружаних снага БиХ са војском САД - рекао је министар одбране БиХ Сифет Поджић данас на конференцији за новинаре на Мањачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана