Dodik: RS na naplatu stigla rata kamata za kredit MMF-a koji nije dobila, tužićemo guvernera Centralne banke

GS
Dodik: RS na naplatu stigla rata kamata za kredit MMF-a koji nije dobila, tužićemo guvernera Centralne banke

FOČA – Srpski član Predsjednštva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je Republici Srpskoj već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iako ta sredstva još nije dobila.

- Zato će Vlada Srpske već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Centralne banke (Senada Softića) koji osporava realizaciju - naglasio je Dodik.

MMF je 23. aprila, nakon dogovora političkih lidera i nadležnih u BiH, Centralnoj banci doznačio oko 333 miliona evra po osnovu aranžmana brze finansijske pomoći za ublažavanje posljedica pandemije, a do zastoja je došlo jer, sudeći prema izjavama, nema dogovora čelnika SDA i HDZ-a BiH o podjeli novca u Federaciji.

Dodik je istakao da očigledno nema saglasnosti o raspodjeli sredstava MMF-a, koja već pravi značajne probleme. On je naveo da guverner Centralne banke ima sve neophodne papire, koje je imao inače u sličnim okolnostima kada su se povlačila sredstva MMF-a.
- Međutim, to je sada neka politička igra u Federaciji BiH i oni žele da nametnu da traže daleko više nego što se ne može ispuniti - istakao je Dodik.

Iz aranžmana sa MMF-om bi, kako je ranije najavljeno, Federaciji BiH trebalo da pripadne 62 odsto sredstava iz kredita, a Republici Srpskoj 38 odsto. Oba entiteta po pola procenta treba da izdvoje za Brčko distrikt. Od novca koji pripadne FBiH 50 odsto bi trebalo da ostane u federalnom budžetu, a druga polovina bi trebalo da bude podijeljena na deset kantona.

Članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH iz Srpske zatražiće sutra na sjednici tog odbora objašnjenje zbog čega 300 miliona evra još stoji na računu banke umjesto da bude raspoređeno entitetima s ciljem saniranja posljedica virusa korona.

Član Upravnog odbora Centralne banke BiH Radomir Božić rekao je ranije za "Glas Srpske" da mora biti stavljeno na dnevni red ovo pitanje jer znatan iznos novca nepotrebno dugo stoji na računu banke.

- Postavićemo to pitanje. Nastala je jedna komplikovana, administrativna situacija i nastojaćemo da to i raspetljamo jer nema nikakvog smisla da novac toliko dugo stoji - istakao je Božić.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović ponovila je raniji stav Srpske da se nedopustivo dugo čeka raspodjela tog novca te podsjetila da su sredstva opravdano očekivali u budžetima entiteta do kraja aprila.

- Tako je bilo i dogovoreno. Nema razloga da ta sredstva stoje u Centralnoj banci. Sporazum sa MMF-om su potpisali svi ministri finansija u BiH i Pismo namjere entitetski ministri i predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Svi su se složili i sa iznosom i raspodjelom. Nije bilo nijedne sporne situacije jer pismo ne bi bilo ni potpisano. Sve je prethodno dogovoreno i potpisano, a sada je prosto nevjerovatno da novac stoji u Centralnoj banci, a da nama već teče kamata za nepovlačenje sredstava - rekla je Vidovićeva te naglasila da očekuje da će ova situacija biti što prije razjašnjena, a novac doznačen krajnjim korisnicima.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je prošle sedmice da Centralna banka BiH ima sve što je potrebno da isplati novac koji je uplatio MMF, te da nije jasno kakvu dopunsku odluku banka čeka. I on je upozorio da su počeli da se povlače neki loši politički potezi i licitira procentima raspodjele između entiteta i Brčko distrikta, a potom za raspodjelu između Vlade FBiH i kantona. Nerazjašnjeni odnosi hrvatskih i bošnjačkih ministara su, kako je rekao, preslikavanje odnosa iz FBiH.

Prvobitni aranžman sa MMF-om trebalo je da bude vrijedan 150 miliona evra, ali je kasnije obim povećan na oko 330 miliona.

CIK krivac za zastoj sa izborima

Milorad Dodik istakao je da je SNSD spreman za izbore i da nemaju nijedan problem za njihovo održavanje, te da je sve do nelegitimno izabrane Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

- SNSD je za izbore, naša organizacija je spremna za izbore sutra i nemamo nijedan problem za njihovo održavanje. Zastoji nisu do SNSD-a nego do nelegalnog, nelegitimnog izbora Centralne izborne komisije i ukoliko ta komisija ostane, onda to pretenduje da izbori budu nelegalni - naglasio je Dodik.

On je naveo da će SNSD podržati sve aktivnosti u Savjetu ministara za odobravanje sredstava da se lokalni izbori održe.
- Čim ta odluka dođe od ovlaštenih predlagača, naši članovi Savjeta ministara će tu odluku podržati, ali je očigledno nda ema saglasnosti, kao što nema saglasnosti ni oko ove famozne priče u vezi sa raspodjelom sredstava MMF-a – kazao je Dodik.

Precizirao je da je danas u Foči održan sastanak Izvršnog komiteta SNSD-a sa rukovodstvima opštinskih i gradskih odbora SNSD-a, načelnicima i gradonačelnicima iz ove stranke sa područja Istočne i Stare Hercegovine, odnosno Izborne jedinice devet.
Nakon sastanka, lider SNSD-a je rekao da je analizirano stanje u opštinama i u samoj stranci, razmatrane mogućnosti podrške investicijama lokalnim zajednicama, te da je razgovarano o predstojećim lokalnim izborima.

Predsjednik SNSD-a je rekao da u ovoj stranci prave iventuru šta je sve urađeno u opštinama u mandatima njihovih načelnika.
- To je jedna impozantna lista ukupnih projekata od opštine do opštine. Danas smo im rekli da 100 miliona maraka u Srpskoj ide na sanaciju i rekonstrukciju magistralnih puteva. Ovdje smo u Foči obavijestili naše aktiviste i načelnika opštine da je Vlada Srbije prije desetak dana prihvatila zajedničko učešće u realizaciji programa Hidroelektrana "Buk Bijela" i da očekujemo da će operacionalizacija tog programa biti veoma brzo, kao i da su Radovan Višković i Luka Petrović završili, kapacitirali i odredili modalitete tog projekta - pojasnio je Dodik.

On je dodao da pandemija virusa korona nije opravdanje, ali da iz poznatih razloga nisu mogli da imaju kineske partnere u realizaciji "Buk Bijele", koja se, kako je istakao, čeka više od 40 godina.
- Pokušavalo se u raznim varijantama i modalitetima kako izgraditi tu hidroelektranu i evo došao je kraj. Odabrano je da se radi u partnerstvu sa Vladom Srbije i mi ćemo taj projekat završiti -  zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana