Dodik: Biće usvojen budžet zajedničkih institucija BiH

Srna
Dodik: Biće usvojen budžet zajedničkih institucija BiH

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će parlament BiH usvojiti predloženi budžet, te da ne treba s tim u vezi vršiti nikakav pritisak na parlament.

"Mislim da to ima svoju proceduru koja će biti sprovedena", rekao je Dodik, komentarišući izjavu predsjednika Centralne izborne komisije BiH Željka Bakalara da su upitni lokalni izbori 15. novembra ako u ovoj sedmici ne bude usvojen budžet zajedničkih institucija BiH za 2020. godinu.

Dodik, koji je lider SNSD-a, rekao je da će ova stranka podržati predloženi budžet, ukoliko ne bude nekih dramatičnih zahtjeva za izmjenama.

"Dali smo svoju saglasnost na nivou Savjeta ministara i u okviru Predsjedništva BiH da ide taj prijedlog budžeta. Podržaćemo prijedlog budžeta koji je otišao iz Predsjedništva", istakao je Dodik.

Sa Čovićem i Izetbegovićem sutra o imenovanjima

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će sutra u Istočnom Sarajevu razgovarati sa liderima HDZ-a Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem o imenovanjima, te da je SNSD zainteresovan za dva mjesta - Regulatornu agenciju za komunikacije BiH i Agenciju za istrage i zaštitu BiH.

"Tamo ima već oko pet, šest mjesta koja popunjavaju Bošnjaci i Hrvati i koja, isto tako, treba da budu stavljena pred Savjet ministara i to pitanje bude završeno", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On očekuje da sutra budu dogovorena ranije utvrđena imenovanja, odnosno da ne bude više blokada u vezi sa tim.

"Eventualno, ako se strane dogovore da nešto mijenjaju ili urade na pojedinačnim mjestima da to otvore sutra i pokušaju riješiti u budućnosti", rekao je Dodik.

On je naveo da bi sastanak trebalo da bude održan od 13.00 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Deset miliona KM za kapitalne projekte

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će 10 miliona KM iz budžeta Republike Srpske biti obezbijeđeno za kapitalne projekte Univerziteta u Banjaluci u ovoj godini.

Dodik je naglasio da je riječ o završetku zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, izgradnji pozorišne scene i objekta vrtića, koji će služiti za edukciju i školovanje vaspitačica u predškolskim ustanovama širom Republike Srpske.

"Republika Srpska za javne univerzitete u Srpskoj godišnje izdvaja oko 97 miliona KM po različitim osnovama, plus izdvajanje za različite investicije. Od kapitalnih ulaganja u Univerzitetu u Banjaluci preostalo je da uredimo saobraćajnicu u Univerzitetskom gradu i izgradimo spomen-hram", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Banjaluci, Dodik je izjavio da će dio saobraćajnica biti izgrađen do kraja godine.

"Ostaje da se u okviru Univerzitetskog kliničkog centra na Paprikovcu izgradi zgrada Medicinskog fakulteta i Srednje medicinske škole, čime bi bila završena izgradnja svih smještajnih kapaciteta za primarni proces nastave", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je prethodnih mjeseci nastava izvođena u posebnim okolnostima, ali da način izvođenja nastave nije uticao na prolaznost studenata na ispitima.

Po pitanju NATO-a dio BiH se ponaša podanički

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se jedan dio BiH ponaša podanički, što se pokazalo u izjavama koje su uslijedile nakon što je ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov poručio da "BiH kao suverena država ima pravo da se (ne) približi nekome, te da u bh društvu ne postoji konsenzus o integraciji u NATO".

"Mi smo isto tako rekli da o tome odlučuje i Republika Srpska. Postoji određena programska saradnja sa NATO-om i to nije sporno, ali odluka o tome da se ide na put ka članstvu ne postoji niti postoji odluka o članstvu BiH u NATO-u. To su potvrdili svi oni koji su u javnom dijalogu bili prisutni prethodnih dana, među kojima je član Predsjedništva Željko Komšić", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je donijela svoju odluku.

"Mi nismo za put u NATO i članstvo u NATO-u. To je konsenzus svih političkih partija u Republici Srpskoj, bile one vlast ili opozicija", istakao je Dodik.

Komentarišući rezultate izbora u Hrvatskoj, Dodik je izrazio je uvjerenje da će Hrvatska uspjeti da napravi stabilnu vladu predvođenu Andrejem Plankovićem.

"Vjerujem da će se u Hrvatskoj prestati sa širenjem procesa koji su vezani za podržavanje ustaškog režima i da ćemo u tom pogledu imati sve manje problema", poručio je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana