Đokić: Odluka je duboko politički motivisana

SRNA
Foto: GS

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da u arbitražnom postupku koji se u Vašingotnu vodio između Srpske i slovenačke kompanije "Vijadukt" ima politike i da je arbitražna odluka duboko politički motisana.

"Pitanje te arbitraže je veoma složeno i vuče korjene iz 2004. godine kada je dodjeljena koncesija za izgradnju dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas kompaniji koja je mjenjala vlasničku strukturu i kasnije ušla u vlasničku strukturu žVijaduktaž. Vlada Srpske je 2014. godine dodjelila koncesiju za izgradnju elektrane žBočac dvaž i tada počinju problemi sa žVijaduktom", pojasnio je Đokić.

On je dodao da je "Vijadukt" još ranije pokazao nespossobnost za izgradnjom tih elektrana, te je kao primjer da ta firma, kada je trebalo da plati neku od obaveza, svog računa nije mogla isplatiti ni petaestak hiljada KM.

"I takva firma dobije spor u arbitraži protiv Srpske koji se vodi u SAD, koja je okončana u febnruaru prošle godine, a odluka objavljena krajem aprila ove godine. Šta su čekali više od 12 mjeseci?", upitao je Đokić.

Đokić je rekao novinarima u Banjaluci da skoro ništa od argumenata Republike Srpske u arbitražnom postupku nije uvaženo, dok su s druge strane uvaženi svi argumenti.

On je naveo da nije prihvaćeno vještačenje, koje je za Srpsku radio "Dilojt", a prihvaćeno je vještačenje "nekih tamo" koji zastupaju tu kompaniju. Đokić je podsjetio da je "Vijadukt" samoinicijativno raskinuo ugovor sa Vladom Srpske i da je za to tražio veliki novac, bez dokaza prema Vladi ili nezavisnoj revizorskoj kući da su i jednu marku negdje uplatili.

"Ovo je prvi put da se tako okončao neki arbitražni spor i sada Vlada Srpske mora sa puno pažnje da razmotri to pitanje", naveo je Đokić. Prema arbitražnoj odluci Srpska bi trebalo da isplatiti 90 miliona KM "Vijaduktu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana