Davidović: Srpska će se sjećati mitropolita Amfilohija po neprekidnoj podršci

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović istakao je da će iza Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija ostati dubok i neizbrisiv trag, te da će ga se narod u Republici Srpskoj sjećati po neprekidnoj duhovnoj i moralnoj podršci Srpskoj, od njenog osnivanja do danas.

"Ono po čemu ćemo ga se posebno rado sjećati mi iz Republike Srpske i Sekretarijata za vjere su - njegov bratski i očinski odnos i izuzetna saradnja, kao i neprekidna duhovna i moralna podrška Srpskoj, sve od njenog osnivanja pa do danas, a za koju je često imao običaj da kaže da je jedina krštena srpska zemlja", naveo je Davidović.

On je naglasio da je mitropolit Amfilohije bio jedan od najznačajnijih arhijereja i crkvenih ličnosti u novijoj istoriji Srpske pravoslavne crkve /SPC/ iza koga će, na mnogim poljima djelatnosti, ostati dubok i neizbrisiv trag.

"Mitropolit Amfilohije je bio sjajan bogoslov, profesor i pedagog, esejista, pjesnik i prevodilac, a ono po čemu će najviše ostati upamćen, svakako su njegova arhijerejska i arhipastirska služba", istakao je Davidović u telegramu saučešća Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu, đakonstvu i svim pravoslavnim vjernicima zbog smrti mitropolita Amfilohija.

Davidović je naveo da je značajan trag mitropolit Amfilohije ostavio u Eparhiji banatskoj, u kojoj je službovao relativno kratko, te da je najznačajnija djela ostvario za vrijeme arhijerejske službe u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, koju je sveukupno duhovno i materijalno obnovio i preporodio.

"Sagradio je, sredio i obnovio mnoštvo crkava i manastira, obnovio i unaprijedio monaštvo i umnožio sveštenstvo, obnovio rad Cetinjske bogoslovije koja je postala rasadnik svešteničkog kadra i jedan od temelja duhovnog preporoda, ne samo Mitropolije, već i šire", podsjetio je Davidović.

Davidović je istakao da je mitropolit Amfilohije osnovao izdavačko-informativnu kuću "Svetigora" u okviru koje djeluje Radio Svetigora, i uz sve to, iza sebe ostavio desetine objavljenih djela.

Mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica virusa korona, a biće sahranjen u nedjelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana