Давидовић: Српска ће се сјећати митрополита Амфилохија по непрекидној подршци

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић истакао је да ће иза Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија остати дубок и неизбрисив траг, те да ће га се народ у Републици Српској сјећати по непрекидној духовној и моралној подршци Српској, од њеног оснивања до данас.

"Оно по чему ћемо га се посебно радо сјећати ми из Републике Српске и Секретаријата за вјере су - његов братски и очински однос и изузетна сарадња, као и непрекидна духовна и морална подршка Српској, све од њеног оснивања па до данас, а за коју је често имао обичај да каже да је једина крштена српска земља", навео је Давидовић.

Он је нагласио да је митрополит Амфилохије био један од најзначајнијих архијереја и црквених личности у новијој историји Српске православне цркве /СПЦ/ иза кога ће, на многим пољима дјелатности, остати дубок и неизбрисив траг.

"Митрополит Амфилохије је био сјајан богослов, професор и педагог, есејиста, пјесник и преводилац, а оно по чему ће највише остати упамћен, свакако су његова архијерејска и архипастирска служба", истакао је Давидовић у телеграму саучешћа Митрополији црногорско-приморској, свештенству, монаштву, ђаконству и свим православним вјерницима због смрти митрополита Амфилохија.

Давидовић је навео да је значајан траг митрополит Амфилохије оставио у Епархији банатској, у којој је службовао релативно кратко, те да је најзначајнија дјела остварио за вријеме архијерејске службе у Митрополији црногорско-приморској, коју је свеукупно духовно и материјално обновио и препородио.

"Саградио је, средио и обновио мноштво цркава и манастира, обновио и унаприједио монаштво и умножио свештенство, обновио рад Цетињске богословије која је постала расадник свештеничког кадра и један од темеља духовног препорода, не само Митрополије, већ и шире", подсјетио је Давидовић.

Давидовић је истакао да је митрополит Амфилохије основао издавачко-информативну кућу "Светигора" у оквиру које дјелује Радио Светигора, и уз све то, иза себе оставио десетине објављених дјела.

Митрополит Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици од посљедица вируса корона, а биће сахрањен у недјељу, 1. новембра, у крипти Саборног храма у Подгорици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана