Ćulum: Nema smještaja migranata u Srpskoj

Vedrana Kulaga
Ćulum: Nema smještaja migranata u Srpskoj

Banjaluka - Traženje rješenja za izlaz iz migrantske krize, koja duže vrijeme ne jenjava u BiH, biće jedna od tema o kojoj će se ove sedmice pričati na sastancima predstavnika domaćih institucija, ali i kada se za istim stolom nađu sa zvaničnicima EU.

BiH je, za većinu pristiglih migranata iz visokorizičnih zemalja, ali i drugih destinacija, trebalo da bude tranzitno područje na putu ka krajnjem cilju, odnosno EU, ali je dobar dio njih ostao “zarobljen” u BiH, odnosno na području Unsko-sanskog kantona. Nadležne službe gotovo svaki dan bilježe priliv novih migranata, koji na sve načine pokušavaju da se domognu Hrvatske, ali ne uspijevaju u tome.

Nove razgovore o migrantskoj krizi najavio je prošle sedmice predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, rekavši da će biti sazvan sastanak kojem bi, osim članova Savjeta ministara BiH, trebalo da prisustvuju i predstavnici drugih nadležnih institucija kako bi se posvetili različitim aspektima ovog problema, dobijanju azila i smještaju.

Predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske Darko Ćulum naglasio je da će jedan od sastanaka biti održan u srijedu, te potvrdio da ove sedmice u Banjaluku stiže specijalni izaslanik za migracije kojem će prezentovati stanje kada je u pitanju RS i migracije na njenoj teritoriji.

- Do sada je evidentirano oko 3.800 kontrolisanih migranata na području RS, a otkrili smo i oko 15 krivičnih djela krijumčarenja migranata. U Srpskoj nema većih problema, osim uznemirenja građana gdje se oni pojave. Uglavnom, migranti žele da idu u pravcu Unsko-sanskog kantona, odnosno sa ulazaka u Srpsku prema Sarajevu - rekao je Ćulum.

Naglasio je da su na snazi dobro poznati stavovi Vlade Republike Srpske.

- Republika Srpska nema uslova ni kapaciteta za smještaj migranata na svojoj teritoriji. Humano i korektno se ponašamo prema njima i to ćemo ponoviti na sastancima - zaključio je Ćulum i dodao da je Srpska iznijela primjedbe na nacrt strategije za borbu protiv ilegalnih migracija.

Jedna od tema sastanka sa zvaničnicima Evropske komisije trebalo bi da bude pronalazak novog prihvatnog centra izvan Unsko-sanskog kantona, a nedavno je poručeno da Medeno Polje nije više opcija, protiv čega je bio i veliki broj Srba povratnika.

Stav dijela građana o aktuelnoj krizi poslat je u subotu iz Bihaća, gdje je održana javna rasprava “Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu”, čiji organizator je Savjet građana te regije. Odziv građana je, kako su prenijele agencije, bio loš, a razlog su, tvrdi koordinator Savjeta Senad Bajrić, pritisci koji su na građane izvršeni proteklih dana.

Sead Šehić, čija je kuća uz sami prihvatni centar BIRA u prigradskom dijelu Bihaća, kazao je da je bezbjednost stanovništva odavno ugrožena i svakodnevno trpe veliku materijalnu štetu u smislu pokušaja provale i krađe imovine. U BiH je lani evidentirano oko 23.000 migranata, a za ovu godinu je karakteristično njihovo sve agresivnije ponašanje.

Bezbjednost

Na skupu u Bihaću bio je i portparol Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a Ale Šiljdedić, koji je prezentovao informacije o bezbjednosti na području kantona i grada.

- Imamo 800 policajaca na području kantona i teško je 24 časa održavati jednak nivo bezbjednosti i kontrolu. Ne možemo ni postaviti policiju na entitetsku granicu sa Republikom Srpskom jer bi to izazvalo različite političke kontekste u BiH - kazao je Šiljdedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana