Ћулум: Нема смјештаја миграната у Српској

Ведрана Кулага
Ћулум: Нема смјештаја миграната у Српској

Бањалука - Тражење рјешења за излаз из мигрантске кризе, која дуже вријеме не јењава у БиХ, биће једна од тема о којој ће се ове седмице причати на састанцима представника домаћих институција, али и када се за истим столом нађу са званичницима ЕУ.

БиХ је, за већину пристиглих миграната из високоризичних земаља, али и других дестинација, требало да буде транзитно подручје на путу ка крајњем циљу, односно ЕУ, али је добар дио њих остао “заробљен” у БиХ, односно на подручју Унско-санског кантона. Надлежне службе готово сваки дан биљеже прилив нових миграната, који на све начине покушавају да се домогну Хрватске, али не успијевају у томе.

Нове разговоре о мигрантској кризи најавио је прошле седмице предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић, рекавши да ће бити сазван састанак којем би, осим чланова Савјета министара БиХ, требало да присуствују и представници других надлежних институција како би се посветили различитим аспектима овог проблема, добијању азила и смјештају.

Предсједавајући Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске Дарко Ћулум нагласио је да ће један од састанака бити одржан у сриједу, те потврдио да ове седмице у Бањалуку стиже специјални изасланик за миграције којем ће презентовати стање када је у питању РС и миграције на њеној територији.

- До сада је евидентирано око 3.800 контролисаних миграната на подручју РС, а открили смо и око 15 кривичних дјела кријумчарења миграната. У Српској нема већих проблема, осим узнемирења грађана гдје се они појаве. Углавном, мигранти желе да иду у правцу Унско-санског кантона, односно са улазака у Српску према Сарајеву - рекао је Ћулум.

Нагласио је да су на снази добро познати ставови Владе Републике Српске.

- Република Српска нема услова ни капацитета за смјештај миграната на својој територији. Хумано и коректно се понашамо према њима и то ћемо поновити на састанцима - закључио је Ћулум и додао да је Српска изнијела примједбе на нацрт стратегије за борбу против илегалних миграција.

Једна од тема састанка са званичницима Европске комисије требало би да буде проналазак новог прихватног центра изван Унско-санског кантона, а недавно је поручено да Медено Поље није више опција, против чега је био и велики број Срба повратника.

Став дијела грађана о актуелној кризи послат је у суботу из Бихаћа, гдје је одржана јавна расправа “Мигрантска криза у Унско-санском кантону”, чији организатор је Савјет грађана те регије. Одзив грађана је, како су пренијеле агенције, био лош, а разлог су, тврди координатор Савјета Сенад Бајрић, притисци који су на грађане извршени протеклих дана.

Сеад Шехић, чија је кућа уз сами прихватни центар БИРА у приградском дијелу Бихаћа, казао је да је безбједност становништва одавно угрожена и свакодневно трпе велику материјалну штету у смислу покушаја провале и крађе имовине. У БиХ је лани евидентирано око 23.000 миграната, а за ову годину је карактеристично њихово све агресивније понашање.

Безбједност

На скупу у Бихаћу био је и портпарол Министарства унутрашњих послова УСК-а Але Шиљдедић, који је презентовао информације о безбједности на подручју кантона и града.

- Имамо 800 полицајаца на подручју кантона и тешко је 24 часа одржавати једнак ниво безбједности и контролу. Не можемо ни поставити полицију на ентитетску границу са Републиком Српском јер би то изазвало различите политичке контексте у БиХ - казао је Шиљдедић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана