Čović: HNS radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju BiH

GS
Čović: HNS radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju BiH

SARAJEVO - Izmjene Izbornog zakona BiH su ključan uslove za sve ostale političke procese, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Obraćajući se danas novinarima u Vitezu, poručio je da su stranke sa sjedištem u Sarajevu nastojale održati status kvo po pitanju Izbornog zakona te očekuje da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) nametne izmjene Izbornog zakona.

-Jasno je bilo da je strategija stranaka iz Sarajeva bila da se zadrži status kvo. Mi smo do kraja ostali otvoreni. Vrlo jasno smo iznijeli stav po ovom pitanju. Nisam bio pobornik toga da OHR nameće bilo kakva rješenja po bilo kojem pitanju. BiH mora sama donositi odluke. Ali, ako je zadnja dva mjeseca intervenisao, onda očekujem da završi taj proces - naglasio je Čović.

Dodao je da očekuje uvjerljivu pobjedu stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te ukazao da HNS već radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju BiH, prenosi Kliks.

-Mi smo jasno poručili na vanrednom Saboru HNS-a da ćemo, ako ne bude rješenja oko ustavne jednakosti i legitimnog predstavljanja, jasno odgovoriti. Predložićemo drugačija rješenja ustroja, pa i teritorijalne reorganizacije, što su neki različito protumačili. Mi već na tome radimo u cilju da to bude racionalno rješenje. Ako je ikada BiH bila podijeljena, onda je danas snažno podijeljena – konstatovao je Čović.

Ocijenio je da Evropska unija neće dati BiH status kandidata za članstvo u Uniji ako se Izborni zakon ne izmijeni. Najavio je da će to biti i uslov za formiranje vlasti.

Čović je ponovio svoj stav da su članovi Centralne izborne komisije (CIK) „nelegitimni i nelegalni“.

Prema njegovim riječima, ova institucija radi pod uticajem „jedne stranke, odnosno jedne porodice“. Međutim, kazao je da prihvata odluke CIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana